Johan Pegge (l.) en Hennie Kuiper. Foto: Fred Evers
Johan Pegge (l.) en Hennie Kuiper. Foto: Fred Evers Foto:

Paaschbergs Mooiste brengt oude vrienden samen

LOCHEM - Onder een waterig zonnetje maar in een stevige koude bries rijden zij in Markelo over de klinkers. Twee oude bekenden: Hennie Kuiper, wereldkampioen wilskracht en Johan Pegge, die naar eigen zeggen ook goed terechtgekomen is. Over de klinkers in Stokkum (Ov) verkennen ze samen het parcours van Paaschbergs Mooiste. Deze wielerklassieker wordt dit jaar verreden op zondag 8 maart. De organiserende wielervereniging De Paaschberg uit Lochem bracht beide wielervrienden samen met als doel het geheel nieuwe parcours te laten beoordelen door echte kenners.

Een kenner van voorjaarskoersen is Hennie Kuiper natuurlijk wel. Hij won zowel De Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix. Wie kent niet de heroïsche beelden uit 1983 waar Hennie in winnende positie naast de weg belandt met een lekke band. En toch gaat hij later nog winnend over de finish.
In de clubcaravan van de wielervereniging, die voor de gelegenheid langs een klinkerstrook is geplaatst, worden mooie verhalen uit een grijs verleden gedeeld. Hennie en Johan kennen elkaar al sinds hun vroege jeugd, toen zij in Twente op de lagere school zaten. Later maakten zij samen trainingskilometers op hun eerste racefiets: "Weet je nog dat we een nieuwe racefiets toen voor 139,69 gulden kochten." De trainingen richting Ootmarsum komen voorbij waarbij ze vanaf het begin zo verschrikkelijk hard fietsten dat ze al na tien kilometer doodop waren, louter en alleen omdat ze niet voor elkaar onder wilden doen. Ook herinneren zij zich de gezamenlijke looptrainingen in het Lutterzand waar je vanuit de Dinkel bijna recht naar boven tegen een zandwal op moest sprinten.

Avonturen
Komt het door de warme chocolademelk in de clubcaravan of door hun enthousiaste verhalen dat de beide vrienden weer opwarmen? Het maakt ons niets uit, wij luisteren met veel plezier naar de avonturen die ze samen beleefden. In hun begintijd bij de aspiranten en nieuwelingen, we spreken dan over de jaren '64 en '65, hadden de families Pegge en Kuiper nog geen auto. Dus werd in Denekamp bij iedere autobezitter aangebeld en vriendelijk gevraagd of hij hen de volgende dag naar de koers wilde brengen, hetgeen meestal wel lukte.

Terug naar de klinkers in Markelo en de toertocht Paaschbergs Mooiste. Het parcours voert vanuit Lochem over 23 klinkerstroken door de Achterhoek en Twente waardoor de rit de allure heeft van een echte wielerklassieker. Veel wielrenners hebben een hekel aan klinkers, en we vragen of er een beste manier is om daar toch prettig overheen te rijden? Met een glimlach kijkt Hennie ons aan en met een zichtbaar jongensachtige, guitige ironie merkt hij op: "Maar heren, met alle respect, dit parcours lijkt op een snelweg. De klinkers liggen er hier zoveel beter bij dan de kasseien in de Hel van het Noorden." Toch geeft Hennie nog een belangrijke tip: "Niet te veel druk in de banden. Afhankelijk van je gewicht tussen de 5,5 en 6,5 bar, dan rijd je er soepel overheen."

Start
Wie deze uitdaging ook aan wil gaan kan zich op zondag 8 maart melden bij de start in Zalencentrum Bousema te Lochem. Er zijn twee routes, van 85 en 115 kilometer. Starten is mogelijk tussen 8:30 en 10 uur. Onderweg zijn er twee verzorgingsposten ingericht met allerlei versnaperingen die helpen om deze wielerklassieker te volbrengen. Meer informatie en voorinschrijving op de website.


www.depaaschberg.nl

Verkenning van Paaschbergs Mooiste. Foto: Fred Evers