'Beethovens doofheid en de invloed daarvan op zijn leven en werk'

ALMEN - Op donderdagavond 12 maart houdt Paul Kagenaar in Almen een lezing voor het Comité voor Winterlezingen in dorpshuis Ons Huis over Ludwig van Beethoven.

Paul Kagenaar (1943) is (alt)violist. Als zodanig is hij actief als orkestmusicus; tevens is hij een gedreven en ervaren kamermuziekspeler en was hij lange tijd zanger (bas) in Bachkoor Nijmegen. Voorts is hij op verschillende terreinen bestuurlijk en organisatorisch actief (geweest) in het muziekleven. In de loop der jaren heeft hij voor diverse
koren en orkesten de programmatoelichtingen verzorgd en vanaf 2010 geeft hij de cursus Luisteren naar klassieke muziek.

Het is nu meer dan tweehonderd jaar geleden, dat de toen nog geen dertigjarige Ludwig van Beethoven tot het afschuwelijke besef kwam dat hij doof aan het worden was. Het behoeft geen betoog dat dat voor een musicus/componist ronduit rampzalig is. Wat de invloed van zijn al snel erger wordende doofheid op zijn leven en werk was in de opeenvolgende levensfasen van de componist alsook de speurtocht naar de oorzaak ervan, is het thema van een aangrijpend en onthutsend verhaal.

Het ontroerende Heiligenstädter Testament, dat Beethoven op ongeveer dertigjarige leeftijd schreef is een van de bronnen waaruit geput wordt. Een en ander wordt ondersteund door en geïllustreerd met uniek beeld- en geluidsmateriaal.

Interesse? Kom dan donderdagavond 12 maart naar dorpshuis 'Ons Huis', Dorpsstraat 37 in Almen.
De lezing begint om 20.00 uur en vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar. De entree bedraagt voor niet-leden 7,50 euro. Iedereen is van harte welkom.