Mel van Ommen Kloeke, Serge en Esther van Dijk verwelkomen de gasten  in het ontmoetingscentrum. Foto: Arjen Dieperink
Mel van Ommen Kloeke, Serge en Esther van Dijk verwelkomen de gasten in het ontmoetingscentrum. Foto: Arjen Dieperink Foto:

Saamhorigheid en kameraadschap in het Veteranen Ontmoetings Centrum

EEFDE - Het is voor menig veteraan he gevoel van thuiskomen terwijl men onder de toegangspoort van de voormalige Detmerskazerne doorrijdt, waar het onderkomen van de veteranen uit de gemeente Lochem is gevestigd.

Door Arjen Dieperink

Een elektronisch oog verraadt de komst van de bezoeker voor men het Veteranen Ontmoetings Centrum op de eerste verdieping betreedt. Serge en Esther van Dijk zijn er bijna altijd te vinden en treden op als gastheer en gastvrouw. Terwijl Esther van Dijk de koffie inschenkt steekt Serge al van wal. "De gemeente Lochem kent veel veteranen. Het Veteranen Ontmoetings Centrum is er voor dat wij elkaar ontmoeten en kunnen helpen. Hier vinden ongedwongen contacten plaats tussen jongen en oude veteranen, ex-militairen en militairen in actieve dienst. partners en de (klein)kinderen zijn hier ook van harte welkom. Met regelmaat geven wij hier lezingen. Zo is er op vrijdag 13 maart om 19.30 uur een lezing van Esmaralda Kleinreesink, zij vertelt over haar periode als officier in Afghanistan. Zij geeft onder andere een kijkje in de vergadering van de hulpmissie na een aardverschuiving. Tijdens een raketaanval dekking zoeken in de bunker en de wekelijkse bazaar."

Esther: "Met een klein groepje draaien wij het ontmoetingscentrum. Vrijwilligers zijn van harte welkom om mee te helpen organiseren, bardiensten en andere hand- en spandiensten te verrichten. Wij behoren bij de Stichting Veteranen Oost-Nederland (SVON). Vier keer per jaar geven wij het SVON-magazine uit, met veel informatie voor de veteranen.

Ondertussen komen twee Zutphenezen binnenlopen en nemen plaats. Een van hen, Ton Lieshout, heeft vroeger als hofmeester op de kazerne gewerkt. "Ik heb er twaalf jaar gewerkt bij Paresto, de horeca-organisatie van Defensie) en draaide zoals wij dat noemen huppeldiensten ('s ochtends en 's avonds werken en tussendoor vrij). Er was toen veel bedrijvigheid op de kazerne.", zo vertelt Lieshout. "Langzamerhand krijgen wij meer contacten in de omgeving. Dat is mooi voor ons maar ook voor Eefde. Wij zetten ons in voor het 75 jaar bevrijding en hebben het een en ander voor gepland. Wij hebben de Detmers militaire fietsroute en de Detmers wandelroute. De routes zijn in ons ontmoetingscentrum af te halen. Een gedeelte van de route wordt meegenomen in de app die ter gelegenheid van het 75 jaar bevrijding wordt uitgegeven. Met het oorlogsmuseum van Berry Swarthoff uit Lochem hebben wij ook goede contacten. Binnenkort zullen wij meer bekend maken wat er verder gepland staat in het kader van de bevrijding. Op Facebook is onder de naam Veteranen Lochem meer informatie te vinden.", vult Serge van Dijk aan.