De apothekers Saskia Driessen, Karin ten Kate en Miranda Koopal nemen afscheid van Apotheek West. Foto: Arjen Dieperink
De apothekers Saskia Driessen, Karin ten Kate en Miranda Koopal nemen afscheid van Apotheek West. Foto: Arjen Dieperink

Samenvoegen en verhuizing Lochemse apotheken gaat in fasen

Vrijdag 13 maart sluit Apotheek West de deuren

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Over een paar dagen is het zover. Apotheek West aan de Frans Halslaan gaat sluiten en tijdelijk kunnen alle cliënten in Apotheek Lochem aan de Nieuwstad terecht. Daarna volgt de verhuizing naar de Markt, waar beide apotheken vanuit één vestiging verder gaan. De verwachting is dat de deuren van de nieuwe vestiging in mei open zullen gaan.

De Lochemse apothekers Karin ten Kate, Miranda Koopal en Saskia Driessen staan voor de grootste operatie die de Lochemse apotheek zal meemaken. Over een paar dagen is het zover. " Iedereen heeft er onwijs veel zin in", zo laat Saskia Driessen weten.

"Toch geeft het wel een beetje een raar gevoel, het is toch een hele vaste klantengroep die je al jaren van dienst bent", vult Karin ten Kate haar collega aan. Dat het voor veel bezoekers van Apotheek West wennen is om naar de Nieuwstad te moeten gaan, geloven de dames best. "Wij zijn al vijfendertig jaar aan de Frans Halslaan gevestigd, dat is een generatie. Velen weten niet beter dat hier de apotheek altijd heeft gestaan. Dit is meer een dorpsapotheek, op de Nieuwstad spreek je snel van een stadsapotheek. Gelukkig gaat al het personeel mee naar de nieuwe laat Miranda Koopal weten."

Op vrijdag 13 maart gaat het gebeuren. Na de sluiting vrijdagmiddag zullen alle medicijnen van Apotheek West naar Apotheek Lochem worden verhuisd en dan kan men vanaf maandag 16 maart meteen terecht in Apotheek Lochem aan de Nieuwstad. De uiteindelijke verhuizing naar de Markt zal een grotere operatie worden. Op de vraag hoe lang de Apotheek West al bestaat antwoordt Karin ten Kate: "Wij vroegen ons dat ook al af. Wij hebben vernomen dat er in 1985 een noodapotheek aan de Henri Dunantweg gevestigd was. Later kwam het op deze locatie, voorheen was hier de SNS bank gevestigd."

De verhuisoperatie is voor de dames ook een repetitie voor de grote logistieke operatie, de uiteindelijke verhuizing in mei naar de nieuwe locatie aan de Markt. Glimlachend vult Karin ten Kate aan: "Ach de komende twintig jaar zitten wij op de Markt wel goed". Volgens Miranda Koopal is het samenvoegen van de twee apothekersvestigingen wel een goede zaak. "Wij anticiperen nu al op de krapte van de arbeidsmarkt. Naar verwachting wordt het steeds lastiger om aan personeel te komen en dan is het efficiënter om in Lochem vanuit een vestiging alle cliënten te kunnen bedienen."

Het is voor de apotheek daarom handig om van iedereen het mobiele telefoonnummer en het mailadres te hebben. Zodra de medicatie kan worden opgehaald kan deze door middel van de opgestuurde code uit de kluis worden gehaald. Over een zaak zijn de dames het eens, er zijn veel slagen gemaakt om de dienstverlening te verbeteren. Een direct herkenbare verbetering is voor de bezoeker de zuil bij de ingang waar men zich kan aanmelden. "Dit zorgt ervoor dat het wachten minder vervelend is, omdat je niet in de rij hoeft te staan en in de gaten hoeft te houden wanneer je aan de beurt bent, maar rustig kan gaan zitten", vult Miranda Koopal aan.