Historicus Ad van Liempt houdt lezing over jaar 1945

GORSSEL - De Historische Vereniging De Elf Marken te Gorssel organiseert op donderdag 19 maart het jaarlijkse gezamenlijke evenement met het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem. In het kader van het herdenkingsjaar van de bevrijding is als gastspreker uitgenodigd de historicus Ad van Liempt. De bekende auteur van talrijke oorlogsboeken en tv-programmamaker zal onder de titel '1945- jaar van contrasten' een lezing houden over het jaar 1945 dat velen zich vooral herinneren als een jubeljaar.

In zijn jongste boek '1945- De Afrekening', dat binnenkort verschijnt, nuanceert Van Liempt de gebeurtenissen. Hij spreekt over 'een bevrijding waar een zwarte wolk boven hing en die zich afspeelde in een sfeer van chaos'. Naast de euforische vreugde uitingen in de straten werd onder de noemer 'afrekening' wraak genomen op de collaborateurs en zwarthandelaren. Zogeheten 'moffenmeiden' werden openbaar vernederd en kaalgeknipt, gehate NSB 'ers op straat naar gevangenissen gesleept. Bevrijding? Jazeker, maar geen jubeljaar. Daarvoor waren de problemen te groot en te ingewikkeld.

De lezing wordt gehouden in de Protestantse kerk, Hoofdstraat 27 te Gorssel, aanvang 20.00 uur. Niet-leden betalen 5 euro.