Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Foto: Niels Blekemolen
Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Foto: Niels Blekemolen

Hoe fotografie kunst werd

GORSSEL - Als je maar lang genoeg wacht, dan worden zelfs de meest banale kiekjes uiteindelijk kunst, stelt Susan Sontag in haar standaardwerk 'Over fotografie'. Daarover geeft kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin op maandag 16 maart een lezing bij Residentie de Roskam, achter restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 in Gorssel. Aanvang 20.00 uur.

Zo kan het zijn dat de eerste gefixeerde afbeelding uit 1827, nauwelijks nog een foto te noemen, in de kunstboeken prijkt, terwijl de voorstelling ronduit banaal is: een uiterst vaag uitzicht uit het raam. Toch werd de nieuwe techniek razend populair toen in 1839 een toestel op de markt kwam waarmee werktuigelijk afbeeldingen gemaakt konden worden. Je moest ze wel zelf ontwikkelen en daarbij was elke afbeelding uniek. Afdrukken was nog niet mogelijk. Niemand die de vroege fotografie als een kunstvorm op zich zag, ze kon hooguit dienen als hulpmiddel van de schilderkunst. Wel volgt de vroege fotografie de esthetiek van de schilderkunst: portretten, stillevens, landschappen.

In twee uur tijd hoort men waarom fotografie snel populair werd en hoe het komt dat we foto's van bijvoorbeeld Julia Cameron nu tot autonome kunstwerken verheffen en volgt men grofweg de ontwikkeling van de fotografie vanaf de aanloop naar de uitvinding tot circa 1900.

Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in de kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd. Sinds 2006 geeft hij cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis zonder zich tot een specialisme of een onderwerp te beperken.

De zaal is open vanaf 19.30 uur. Plaatsen reserveren is niet mogelijk. Ook niet-leden zijn welkom. Zij betalen € 10,00 per persoon aan de zaal. Jongeren onder de 18 jaar gratis toegang.


www.bureauboeiend.nl

www.gorsselsekunstkring.nl