Stolpersteine. Foto: Pieter Arts
Stolpersteine. Foto: Pieter Arts

Geschiedeniscafe over scholen, stolperstenen en paleografie

LOCHEM - Op zaterdag 7 maart hield het Historisch Genootschap het Geschiedeniscafé voor de tweede maal dit kalenderjaar in het Stadshuus. Op het programma stonden korte lezingen, waarbij de interactie met het aanwezige publiek voorop stond. Daarnaast werden ook historische nieuwtjes gedeeld met elkaar. Het geschiedeniscafé was voor iedereen gratis toegankelijk.

De coördinator, Wout Klein, opende voor een vijftigtal belangstellenden het Geschiedeniscafé. Het eerste onderwerp ging over de onderwijsgeschiedenis van Barchem, Laren en Lochem. Het ging hierbij niet alleen om het kleuter- en basisonderwijs, maar ook over het voortgezet onderwijs. Dit onderwerp werd op een levendige en boeiende manier toegelicht door oud-hoofdonderwijzer en voorzitter van het Historisch Genootschap, Bert Brand. Het werd duidelijk dat vele oude scholen er helaas niet meer zijn.
Daarna nam Pieter Arts van Stichting Stolpersteine Lochem het woord. Pieter lichtte toe dat de Berlijnse kunstenaar Gunther Demnig de stichter is van de Stolpersteinebeweging. Om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog weer een naam te geven en ook om ze niet te vergeten legt men de stolpersteentjes bij de woningen waar deze mensen woonden. Het is een steentje met daarin de naam van de persoon gegraveerd en de plek waar zij of hij naar toe is gedeporteerd. De Stolpersteine doen recht aan deze voormalige inwoners van de gemeente. Op dit moment liggen er drie in Lochem. Op 24 maart en op de Bevrijdingsdag van 2 april wordt er in het bijzijn van de burgemeester een steen gelegd. Pieter gaf duidelijk te kennen dat voor het vervaardigen van deze steentjes geld nodig is en dat elke gift van hart welkom is.
Ten slotte gaf Jan Elsinga tekst en uitleg over de werkzaamheden van de werkgroep Paleografie. Hij vergeleek de werkzaamheden van de werkgroep met het maken van een moeilijke puzzel. Maar wat ook duidelijk naar voren kwam, was dat je als werkgroep naast deskundigheid ook moet beschikken over doorzettingsvermogen. En ook dat je de wil hebt om te begrijpen wat de tekst betekent. Hij illustreerde dit aan de hand van teksten waarop de slag bij Groenlo naar voren kwam.

Volgende café
Het volgende Geschiedeniscafé is op zaterdag 30 mei, van 14.00 tot 16.00 uur, in het Stadshuus te Lochem.