De vrijwilligerscentrale is op zoek naar geschikte plekken voor statushouders. Foto: PR
De vrijwilligerscentrale is op zoek naar geschikte plekken voor statushouders. Foto: PR

Leer mij jou kennen

Sonja Peterse, projectleider van de vrijwilligerscentrale, is trots en blij met een nieuwe project dat 'Opstapplekken voor statushouders' heet. Vanuit dit project krijgen nieuwkomers nog meer de kans om de gemeente Lochem beter te leren kennen: de inwoners, lokale gebruiken en natuurlijk de Nederlandse taal. Vrijwilligersorganisaties krijgen de kans om samen met nieuwkomers mooie doelen te realiseren.

Door Wendy Goodin

Het project Opstapplekken startte vanuit een vraag van de gemeente. Er was behoefte aan plekken waar mensen in hun nieuwe omgeving taal, cultuur en nieuwe mensen leren kennen. Om, uiteindelijk, een betaalde baan te vinden. Het vinden van vrijwilligerswerk voor nieuwkomers blijkt soms lastig. Sonja: "Vaak spreken mensen de taal nog niet goed. Het vraagt om extra aandacht die vrijwilligersorganisaties niet altijd kunnen bieden."

Vanuit het project kunnen zowel de nieuwkomers als de organisaties rekenen op de nodige ondersteuning en begeleiding. Sonja: "Als iemand ergens aan het werk kan, dan gaat de consulent werk vanuit de gemeente mee. Er worden samen afspraken gemaakt. De consulent blijft vervolgens bereikbaar voor de mensen en de organisatie. Op deze manier kunnen organisaties en verengingen van hetzelfde begeleidingsaanbod gebruik maken vanuit de gemeente, als organisaties die betaalde banen bieden aan nieuwkomers."

De vrijwilligerscentrale is nu zoek op naar geschikte plekken. Sonja denkt dat 'iets met kinderen' heel goed past. "Als je de taal niet goed beheerst, is met kinderen praten vaak makkelijker dan met volwassenen. De woorden en zinnen zijn vaak eenvoudiger. Bij volwassenen heb je daarnaast het idee dat je het meteen goed moet doen." Naast werken met kinderen werkt Sonja naar een zo breed mogelijk aanbod. "Tot op heden zijn vooral zorgorganisaties benaderd. Nu willen we meer diversiteit zoals iets in de natuur, bibliotheek, sport, op scholen, theaters, kantines, dorpshuizen of een wereldwinkel. Het gaat om vrijwilligerswerk voor één of twee dagdelen per week en voor een vooraf afgesproken periode. "We willen met het vrijwilligerswerk zoveel mogelijk aansluiten bij de interesses en talenten van de nieuwkomers. Want doen wat je leuk vindt en goed kan is meest motiverend voor beide kanten."

Voor deskundigheidsbevordering is de vrijwilligerscentrale op de achtergrond aanwezig. Sonja: "We organiseren samen met vluchtelingenwerk en gemeente trainingen. Zo is er de gratis training 'Ontmoet en groet' op 16 april. Hierin kunnen organisaties meer leren over de nieuwkomers in de gemeente Lochem."

Interesse in de training of wil je meer informatie, neem contact op met: s.peterse@welzijnlochem.nl

Nieuw project:

Opstapplekken

voor

statushouders