Boekenweek: Oek de Jong, Eus en Arnon Grunberg in Lochem

LOCHEM -Zaterdag is de Boekenweek begonnen. Dat brengt een aantal bekende schrijvers naar Lochem. Het enig overgebleven plaatselijke boekenbolwerk Boekhandel Lovink heeft een aantal bekende schrijvers weten te strikken, waaronder Arnon Grunberg, Özcan 'Eus' Akyol en Oek de Jong. De gasten komen niet allemaal naar de boekenwinkel aan de Markt maar treden ook op in de Synagoge en, mogelijk, in de bibliotheek.

Door Henri Bruntink

Arnon Grunberg maakt zijn opwachting op woensdag 11 maart in de Synagoge aan de Westerwal. De schrijver en denker praat daar onder meer over zijn nieuwste roman 'Bezette gebieden'. Het boek is een moderne odyssee boordevol morele vraagstukken.

Otto Kadoke
Otto Kadoke, de grensoverschrijdende psychiater uit Moedervlekken, is terug. Nadat het verhaal van zijn alternatieve therapie door een bekende auteur te boek is gesteld en een bestseller is geworden, raakt hij verstrikt in een web van halve waarheden, interpretaties en leugens dat hem zijn baan kost – en zijn reputatie vernietigt. Tekenaar Paul van der Steen gaat in de Synagoge, Westerwal 6 in gesprek met de schrijver bij Boekhandel Lovink. Aanvang 20.00 uur, 10 euro entree.

Özcan Akyol
Özcan Akyol schreef het Boekenweekessay voor dit jaar. Het heet "Generaal zonder leger'. Hierin onderzoekt hij waarom de literatuur steeds meer genoegen moet nemen met een rol in de marge en vraagt hij zich af waar de rebellen en dwarsdenkers onder de schrijvers toch zijn gebleven. Hij komt op vrijdag 13 maart van 15.00 tot 16.00 uur naar de winkel van Lovink. Toegang is gratis.

Oek de Jong
Een dag later – zaterdag 14 maart – komt schrijver Oek de Jong naar Lochem. Hij gaat in gesprek met redacteur Tilly Hermans. Schrijvers schrijven boeken, maar ze doen dat zelden zonder redacteur. Oek de Jong en Tilly Hermans werken al sinds 1979 nauw met elkaar samen. Op uitnodiging van Boekhandel Lovink en de Bibliotheek Lochem gaan ze met elkaar in gesprek over de roman 'Zwarte schuur' op zaterdag 14 maart om 20.00 uur bij Lovink of de bibliotheek. Entree 10 euro.