Taak- of celstraf voor dader vernielingen in Lochem

LOCHEM/ZUTPHEN - Den taakstraf van zesentwintig uur of vijftien dagen hechtenis met een proeftijd van drie jaar. Dat was de straf die de Zutphense rechter een man oplegde voor verscheidene vergrijpen, waaronder een aantal vernielingen in de binnenstad van Lochem op de avond van 20 december vorig jaar.

Door Arjen Dieperink

Tussen half acht en acht uur die avond werden bij de Babbelaer een heater en een bloembak vernield. Bij de huisartsen aan de Markt sneuvelde een ruit en bij muziekcafé In den Olden Keijzer werden de terrasstoelen door de ruiten gegooid.
De zaak kwam vorige week woensdag voor de rechter. De verdachte had er veel moeite mee. Hij richtte zich ook even richting de uitbaatster van het muziekcafé In den Olden Keijzer. "Ik heb niets persoonlijks tegen haar, helemaal niet. Ik had die dag een psychose en toen ging het mis. Tevens heb ik via de wijkagent geprobeerd mijn excuus aan te bieden."

Op de tenlastelegging prijkte nog meer: vier brandstofdiefstallen in de laatste drie maanden van 2018 en het niet afrekenen bij Albert Heijn van een opgegeten appelflap. "Ik heb er spijt van", zei de verdachte tegen de rechter. "Het komt door de psychose", herhaalde hij. De rechter keek bedenkelijk: "Ik lees in het verslag van de reclassering dat u zich gemotiveerd laat behandelen, maar tevens lees ik dat u zelf voortijdig de behandeling beëindigt en het patroon geeft aan dat het water u eerst weer aan de lippen moet staan om verder te gaan met de behandeling. Wat vindt u daar zelf van?"
Betrokkene liet snel weten er niet aan mee te willen werken. De officier van justitie dreigde in dat geval een gevangenisstraf te eisen: "Wij geven hier geen cadeautjes weg." De verdachte had het even moeilijk maar herpakte zich: "Ik wil naar mijn vader in Turkije. Hij is oud en heb hem een lange tijd niet gezien, dat weet de reclassering ook."
De officier van justitie kwam met haar eis van zestig uur taakstraf of één maand cel en een proeftijd van drie jaar. De rechter achtte twee brandstofdiefstallen niet voldoende bewezen. Door het tankstation was opgegeven dat er diesel gestolen was terwijl uit het onderzoek van de rechter bleek dat de auto van betrokkene, die hij niet meer bezit, op benzine reed. De kosten van vernielingen in Lochem werden grotendeels toegewezen.
Binnen veertien dagen kan de man nog in beroep.