Kamermuziek aan de Berkel komt weer met grote namen

BARCHEM - De Stichting Kamermuziek aan de Berkel heeft voor de maanden juli en augustus weer een klinkend programma samengesteld. Tal van nationale en internationale musici van naam komen voor een optreden naar de zaal van landgoed Morgenstern in Barchem.

Het programma begint op zondag 5 juli met Eleonora Pameijer, een van Nederlands beste fluitisten. Ze wordt begeleid door de Franse pianiste Blandine Waldmann. Eleonore studeerde cum laude af aan het Amsterdamse conservatorium, was eerste fluitiste van het Asko en Schönberg Ensemble en heeft opgetreden in bijna alle Europese landen, maar ook in Israël, Brazilië, Argentinië, India, Canada en de VS. Haar status is op te maken uit de meer dan honderd composities die speciaal voor haar zijn geschreven. Blandine is opgeleid aan het Conservatorium van Brussel en heeft masterclasses gevolgd bij door haar bewonderde artiesten als Maria Callas, Menahem Pressler, Martha Argerich, Wilhelm Kempf en Boris Berezovsky. In 2015 maakte ze haar Carnegie-debuut. Ze wordt regelmatig gevraagd om op te treden als jurylid bij pianowedstrijden.

Russische ziel
Op zondag 19 juli is het de beurt aan cellist Dmitri Ferschtman en pianiste Mila Baslawskaja. Zij zijn in Rusland opgegroeid en getrouwd. Ze bouwden er een carrière op, maar emigreerden - op zoek naar artistieke vrijheid - naar Nederland. Dmitri is hoofdvakdocent cello aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam, terwijl zijn vrouw nu als docent verbonden is aan de Sweelinck Academie. Als Ruslandkenners bij uitstek laten ze in hun programma 'De Russische ziel' horen wat dat muzikaal inhoudt.
Op zondag 2 augustus zijn Tosca Opdam (viool) en Daria van den Bercken te gast. Tosca rijpte in de Jong Talentklas van het Amsterdamse conservatorium en op de Manhattan School of Music (New York City), waarna ze op de befaamde Juilliard School of Music haar 'Master of Degree' behaalde. In 2011 won ze de Oskar Back Vioolcompetitie. In 2018 debuteerde ze met een recital in Carnegie Hall. Ze is ook een graag geziene gast op muziekfestivals. Daria bezocht de Jong Talentklas van het Rotterdamse conservatorium, studeerde voorts aan het Amsterdamse conservatorium bij Mila Baslawskaja en Naum Grubert en op de Indiana University Jacobs School bij Menahem Pressler en Leonard Hokanson. Ze behaalde onder meer prijzen op het Prinses Christina en het Steinway Concours. In 2007 debuteerde ze bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en in 2017 bij het Orchestre Philharmonique de Radio France (dirigent Ton Koopman). Tot dusver zijn er drie cd's van haar uitgebracht.

Schubertianen
Het programma wordt op zondag 23 augustus afgesloten met De Schubertianen & de Housewarming. Daarin wordt in kledij uit de tijd van Schubert een inkijkje gegeven in het leven van de componist en zijn vrienden (de zgn. Schubertianen) en zijn we getuige van een 'Housewarming', waarop werken van Schubert ten gehore worden gebracht. We maken kennis met pianist Tobias Borsboom (in de rol van Joseph von Spaun), met cellist Lidy Blijdorp (Moritz von Schwind), pianiste Yukiko Hasegawa (Caroline Esterházy), violist Pieter van Loenen (Johann Mayerhofer), bas-bariton Marc Pantus (Johann Michael Vogl) en acteur Simon Mulder (Franz von Schober).
Landgoed Morgenstern in Barchem bevindt zich aan Witzand 4. Voor informatie en kaarten zie onderstaande website.


www.kamermuziekaandeberkel.nl