Lazarett-bord bij Huize Berkeloord. Foto: Paul Roodbol HG
Lazarett-bord bij Huize Berkeloord. Foto: Paul Roodbol HG Paul Roodbol HG

Extra dikke Land van Lochem in de winkel

LOCHEM - Het nieuwste, en extra dikke nummer van het tijdschrift Land van Lochem van het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem is uit. Het themanummer staat geheel in het teken van Lochem in oorlogstijd.

Al sinds vorig najaar wordt uitgebreid stilgestaan bij de bevrijding van Nederland, 75 jaar geleden. Voor Lochem gebeurde dat in april 1945, na een aantal spannende en vaak ook gevaarlijke weken van strijd en onzekerheid.
Het speciale nummer van Het Land van Lochem bevat bijzondere verhalen uit de bezettingstijd en herinneringen aan de dagen rond de bevrijding. Te lezen valt hoe jonge Lochemmers de oorlog hebben ervaren en de lezer krijgt een van dag-tot-dag verslag van de laatste oorlogweken. Lochem beleefde vele angstige uren en vooral in de buitengebieden werden vele boerderijen en huizen in brand geschoten.
Heel bijzonder is het verhaal over het kunstenaarsechtpaar Tinus van Doorn en Annie Vermeulen. Hun namen staan vermeld op het oorlogsmonument bij de kerk in Barchem. Ze behoren tot de velen, die de afschuwelijke oorlogsjaren niet hebben overleefd. Wat is er met hen gebeurd? En weinigen weten waarschijnlijk ook dat de binnenstad van Lochem in 1944 aan een grote ramp is ontsnapt.
Meer verhalen over Lochem, Laren en Barchem in oorlogstijd zijn te vinden op de website van het Historisch Genootschap. Uiteraard besteedt het HG ook op andere wijze aandacht aan 75 jaar bevrijding.
Het nieuwe tijdschrift Land van Lochem is in Lochem te koop bij boekhandel Lovink, Primera en bij Plus Cornelis, en in Laren bij Plus Beuzel.