Vlnr: Lise en Paul Roodbol, Adé Hollander, Ab Jansen, Martin van Blisterwijk, Wim Brouwer, Door ten Den en Dick Kok. Foto: Arjen Dieperink
Vlnr: Lise en Paul Roodbol, Adé Hollander, Ab Jansen, Martin van Blisterwijk, Wim Brouwer, Door ten Den en Dick Kok. Foto: Arjen Dieperink

Handen uit de mouwen

LOCHEM - Het zou alles onder de noemer Nederland Doet (NL Doet) gebeuren. Een groot aantal vrijwilligers had zich via NLdoet er al voor opgegeven om in de tuin van het Blekershuisje de handen uit de mouwen te steken. In verband met het coronavirus heeft NLdoet de activiteit ingetrokken. Maar in Lochem gingen toch de handen uit de mouwen.

Door Arjen Dieperink

In het Blekershuisje staat de pan met erwtensoep in het midden van de tafel. Broodjes en beleg liggen er keurig bij. Rondom zitten de vrijwilligers van het Historisch Genootschap Lochem - Laren - Barchem. Vanaf tien uur zijn ze in de kruidentuin rondom het Blekershuisje in touw geweest. "Moet iemand nog erwtensoep, anders ruim ik het op", is de reactie van een van de dames.

Na de restauratie van het Blekershuisje, door een samenwerkingsverband van de Stichting Streekgeschiedenis Lochem e.o., Historische Vereniging en de Stichting Lochems museum, kwam het initiatief van Dick Kok om een kruidentuin er bij aan te leggen. Het Blekershuisje kon worden gebruikt voor een kleine tentoonstelling of expositie. "Van het laatste is niet veel terecht gekomen" zei Paul Roodbol, secretaris van het Historisch Genootschap. De kruidentuin werd op vrijdag 15 september 1995 's middags geopend en kreeg de naam De Bleikeet samenwerkingsverband werd het Historisch Genootschap Lochem - Laren - Barchem. De Bleike bleef De Bleike en mag zich nog steeds verheugen in een werkgroep van het genootschap die met grote regelmaat de kruidentuin onderhoudt.

Adé Hollander behoort niet tot de werkgroep maar helpt vandaag wel mee. Met een kruiwagen brengt hij de buxussen weg. " Zoals je kunt zien heeft de buxusmot alles aangetast" , wijst Paul Roodbol naar enkele buxussen die langs de paadjes om de plantvakken in de kruidentuin staan.

Het biedt een troosteloze aanblik. Ondertussen komt Hollander met een lege kruiwagen terug. Hij heeft zijn lading naast de parkeerplaats aan de Mauritsweg gebracht. "Ik schat dat het zo'n vijf kuub aan buxussen is dat in totaal straks is verwijderd."

In de kruidentuin is verder ook nog genoeg te doen. Van geneeskrachtige kruiden tot keukenkruiden zijn er te vinden. Inmiddels is het aantal gewassen gestegen tot zo'n tweehonderd. "Op 6 juni houden wij hier een open dag, in het kader van vijfentwintig jaar kruidentuin. Wij verwachten tussen de zestig en honderd bezoekers. In het najaar willen we nieuwe hagen planten met ilex crenata, totale lengte bedraagt ruim 160 meter. We hebben daarvoor 650 planten nodig. De kosten daarvan zullen een kleine 3000 euro bedragen, waarvoor nog geen financiering gevonden is," laat Paul Roodbol weten terwijl hij de bats ter hand neemt.

De vrijwilligers zijn normaal gesproken iedere woensdagmiddag in de oneven week en op de donderdagochtend in de even week in de kruidentuin te vinden. Belangstellenden zijn van harte welkom, lidmaatschap is niet vereist. Aanmelden kan per mail via secretaris@hglochem.nl.

Het verenigingsgebouw De Veldmaat is tot nader bericht in verband met de coronavirus gesloten. Alle bijeenkomsten zijn van het genootschap tot en met 6 april afgelast.