Corona hakt flink in het
sociale leven in Lochem

LOCHEM/GORSSEL - Hoewel in de gemeente, voor zo ver bekend, nog geen gevallen van corona zijn opgedoken, draait ook hier alles om het virus. Zeker sinds zondag vergaande maatregelen zijn afgekondigd die iedereen treffen. Sindsdien is het stiller op straat en verlaten de meeste mensen hun huis alleen voor noodzakelijke dingen zoals werk en boodschappen.

Door Henri Bruntink

Burgemeester Sebastiaan van 't Erve: "Ik herhaal dringend mijn oproep aan iedereen om de maatregelen na te leven. Ik realiseer me dat het van iedereen veel vraagt en dat het ingrijpt in ieders dagelijks leven. Ik waardeer enorm de inzet die ik de afgelopen dagen al heb gezien. Laten we goed naar elkaar blijven omkijken."

Sociale leven
Ondertussen grijpen de maatregelen diep in het sociale leven. Dat is feitelijk tot stilstand gekomen. Vereniging liggen plat en sportaccommodaties zijn gesloten. Ook de horeca is weggevallen als ontmoetingsplek. De schouwburg zit op slot. Omdat ook zorginstellingen het contact met de kwetsbaarste groepen zoveel mogelijk vermijden dreigt eenzaamheid. Zelfs kinderen en kleinkinderen twijfelen over contact met hun (groot)ouders. Wel komen hulpacties op gang, zodat mensen die hun huis niet uit kunnen of durven van boodschappen kunnen worden voorzien.

Hamsteren
De hamsterwoede richtte zich in Lochem met name op pijnstillers, pasta's, wc-papier en zeep- en ontsmettingsproducten. Dat was vooral op vrijdag en zaterdag merkbaar in supermarkten en drogisterijen. Sinds maandag lijken de winkels de aanvoer weer redelijk in balans te hebben met de vraag.

Scholen
De scholen zijn druk bezig om via de digitale weg contact te onderhouden met hun leerlingen. Van opvang van veel kinderen van ouders met vitale beroepen is geen sprake (zie artikel elders in deze krant). Verreweg de meeste ouders hebben andere opvang kunnen regelen.

Het Staring College bleef maandag en dinsdag gesloten en leerlingen gingen ook niet op stage. De toetsen voor de schoolexamens zijn de afgelopen dagen eveneens niet door gegaan. De schoolleiding buigt zich over de vraag hoe het schoolexamen op een voor leerlingen en medewerkers veilige manier door kunnen gaan.

Afgelast en uitgesteld
Het regende de afgelopen dagen afgelastingen en berichten over uitgestelde evenementen en activiteiten. Daaronder een aantal grote evenementen zoals Bachweken Lochem en de Beauty Day Lochem bij Hotel Landgoed Ehzerwold. Omdat alle sportwedstrijden tot stilstand zijn gekomen, gaat ook de derby tussen VV Witkampers en Sportclub Lochem op 29 maart niet door.

Het virus treft ook de viering van 75 jaar Bevrijding in de gemeente. De gemeente werd begin april 1945 bevrijd. Er waren met name op zaterdag 4 april veel activiteiten gepland. Deze kunnen allemaal niet doorgaan. Eerder lieten de laatste nog in leven zijnde Engelse veteranen al weten niet te komen.

Enorme teleurstelling
De gemeente Lochem spreekt van een enorme teleurstelling voor alle mensen die meewerkten aan het programma. Een woordvoerster zegt nog niet verder vooruit te durven kijken: "We staan in goed contact met de initiatiefnemers en we denken met hen verder na over de vraag of activiteiten die niet doorgaan, op een later moment gehouden kunnen worden." Overigens zijn ook de leggingen van stolpersteine op 25 maart en 2 april uitgesteld.

in het gemeentehuis is het veel rustiger dan normaal. Veel medewerkers werken thuis. Alleen de ambtenaren die op kantoor moeten zijn, zijn aanwezig. De dienstverlening heeft nog niet te lijden onder de veranderde omstandigheden. Medewerkers met (milde) gezondheidsklachten blijven eveneens thuis. Er is overigens geen sprake van meer ziekmeldingen dan normaal. Voor werkbesprekingen worden alternatieven gezocht.

Gemeenteraad
De gemeenteraad komt voorlopig niet bij elkaar. De Politieke Avond van 23 maart is geschrapt. De volgende staat voor 6 april op de agenda en is dus ook onzeker. Ondertussen houden burgemeester en wethouders zo goed mogelijk contact met maatschappelijke partijen. Om op te hoogte te blijven van hoe het gaat en om mensen en organisaties aan te moedigen. Ook wordt waar nodig vertelt dat men bij vragen bij de gemeente kan aankloppen. De bestuurders nemen vaker deel aan crisisvergaderingen (het beleidsteam) en schakelen veelvuldig met de veiligheidsregio.

Zorg en huisartsen
Ook in de zorg en de medische wereld is alles ineens anders. De huisartsen in de gemeente hebben hun patiƫnten gevraagd zich aan een aantal regels te houden, zodat ze zich kunnen concentreren op de kwetsbaarste mensen in hun praktijk. Tandartsen behandelen alleen spoedgevallen. De GGD heeft de groepsvaccinatie voor 4- tot 18-jarigen, die op 25 maart in de gemeente zou plaatsvinden, uitgesteld naar augustus. En de Stichting Welzijn Lochem is gestopt met huisbezoeken en het vervoer van kwetsbare mensen.

Horeca
In de horeca wordt gezocht naar manieren om het hoofd de komende weken boven water te houden. De eerste initiatieven voor tijdelijke bezorgdiensten zijn er al. Verder hopen de betrokken ondernemers op een goede schaderegeling van de rijksoverheid. Wie zich niet kan redden, kan tevens bij de gemeente aankloppen voor bijstandsuitkering.