Hendy Brinkert kan er nog wel om lachen. 'Het eten komt op de juiste plek terecht'. Foto: Arjen Dieperink
Hendy Brinkert kan er nog wel om lachen. 'Het eten komt op de juiste plek terecht'. Foto: Arjen Dieperink

Voedselbank krijgt eten van
Woodstock

LOCHEM - Vorige week zondag kregen alle horeca-gelegenheden te horen om 18.00 uur de deuren te moeten sluiten. Sommige gelegenheden lieten hun gasten hun bestelde menu nuttigen. Veel eten bleef er uiteindelijk in menige koelcel liggen.

Door Arjen Dieperink

Een bestelwagen, Fiat Fiorino, komt de parkeerplaats bij de voedselbank aan de Burgemeester Leenstraat oprijden. Zo'n twaalf kratten vol groenten komen in het zicht. Hendy Brinkert pakt een krat en loopt naar de ingang van de voedselbank. Brinkert is eigenaresse van eetcafé Woodstock aan de Kleine Markt. "Ik had de sluiting van de horeca door de overheid in het kader van de coronavirusbestrijding wel zien aankomen doch hoopte dat het niet zou gebeuren. Wij werken in onze keuken met verse groenten en die kan ik niet onbeperkt bewaren. Hier kunnen ze het wel gebruiken."
Ondertussen worden de kratten broccoli, diverse slasoorten, bloemkool, witlof, wortelen, uien en aardappelen uit de auto geladen. Op de vraag waarom zij niet als sommige andere restaurants het eten niet thuis bezorgen of laten ophalen, kijkt ze verbaasd: "Eten bij Woodstock is een beleving. Wij willen alles direct vers klaargemaakt op tafel zetten en de ambiance maakt deel uit van de beleving. Tevens, de muziek van het Woodstock festival kan ik niet in een papieren zakje bij iemand met het eten thuis bezorgen. Het totale plaatje, hetgeen dat wij bieden, is belangrijk voor onze gasten."
Eén van de vrijwilligers van de voedselbank knikt instemmend en vult aan: "Wij hebben nu weinig aanvoer van eten, daar veel mensen massaal aan het hamsteren zijn. Hierdoor blijft er minder over om aan de voedselbanken te schenken. Je merkt nauwelijks dat er iets door de horeca aan ons geschonken wordt, men is duidelijk overgestapt op afhalen en thuisbezorgen."