De Keidagen 2019 krijgen pas volgend jaar een vervolg. Foto: Arjen Dieperink
De Keidagen 2019 krijgen pas volgend jaar een vervolg. Foto: Arjen Dieperink

Keidagen dit jaar van de kalender

Voorzitter Gerjan Vorkink: 'Het feestje komt volgend jaar wel weer'

LOCHEM - Feesttent, kermis, straattheater en braderie, het programma voor de 34ste Keidagen was helemaal rond. De maatregelen die de Rijksoverheid heeft genomen om het coronavirus aan te kunnen pakken, hebben dit jaar echter een streep door het jaarlijkse feest gezet.

Door Arjen Dieperink

Het is in het centrum van Lochem rond Hemelvaartsdag niet meer weg te denken. De woensdag ervoor barst het feest al los. Vijf dagen lang staat Lochem op zijn kop. Dit jaar zal het toch anders dan anders zijn. De voorzitter van het feest, Gerjan Vorkink, had nog voorzichtig enige hoop dat het feest door kon gaan. Maar de nieuwe maatregelen die de overheid begin deze week heeft afgekondigd, zorgen er nu toch voor dat de Keidagen 2020 niet door kunnen gaan.
Vorkink vindt het zeer begrijpelijk: "In de feesttent zit men met zo'n negenhonderd mensen dicht op elkaar en dat kan nu niet. Het programma voor de Keidagen was helemaal rond, we gaan bekijken of we nog het een en ander kunnen doorschuiven naar volgend jaar."
Op de vraag of er tijdens de tweede helft van het jaar nog andere verschoven activiteiten zijn, zoals het straattheater, is Vorkink duidelijk: "Voorlopig niet. In principe is er nog niets."
Van verschillende kanten heeft hij teleurstellingen maar ook begrip ontvangen.
Of het wegvallen van de Keidagen 2020 financiƫle consequenties heeft, valt nu nog niet te overzien. "Straks doe ik mijn belronde als eerste inventarisatie. Wij moeten nu eerst aan elkaar denken. Onze gezondheid is het allerbelangrijkste. Het feestje komt volgend jaar wel."

De 34ste editie van het 5-daagse feest wordt dus doorgeschoven naar 2021. De data zijn al bekend: 12 tot en met 16 mei.

[APART KADER]

Andere evenementen ook geschrapt

De jongste corona-maatregelen treffen meer evenementen. Niet alleen gaan de Keidagen in Lochem voor het eerst in 34 jaar niet door, er gaat ook een streep door het concert dat Normaal op Hemelvaartsdag in Barchem zou houden. En in het Openluchttheater valt het concert van The Dire Straits Experience af.
De lijst met gecancelde activiteiten is enorm, op cultureel gebied valt onder meer de Kunstroute, in het paasweekend, af. De Bachweken waren al eerder afgeblazen.