Miranda Lubberding. Foto: Ina Stoel
Miranda Lubberding. Foto: Ina Stoel

Kinderen helpen volop in de maatschappij te staan

"Graag wil ik iets doen naast mijn reguliere werk op kantoor", vertelt Miranda Lubberding (48). "Ik ben destijds begonnen met vrijwilligerswerk op de basisschool van mijn kinderen. Helpen bij het kopiëren van toetsen, de voorraden op peil houden, de schoolbibliotheek ordenen. Nu werk ik al weer jaren met veel plezier als (vrijwilliger) intermediair bij Stichting Leergeld Lochem".

Door Ina Stoel

Stichting Leergeld biedt hulp aan kinderen vanaf vier tot zeventien jaar in gezinnen met een laag inkomen of met schulden, zodat ook deze kinderen in de maatschappij mee kunnen doen. Meestal worden deze gezinnen doorverwezen via een instantie. Miranda: "Ik ga naar zo'n gezin toe om te inventariseren wat kinderen nodig hebben en welke vergoeding in aanmerking komt vanuit de Stichting. Vaak is er een concrete hulpvraag. Meestal gaat het om een fiets, zwemles, een schoolreisje, sport, cultuur of muziek. In het begin vond ik dit erg confronterend en via mij ook voor mijn kinderen. Het blijkt zeker niet voor elk gezin vanzelfsprekend dit soort dingen te kunnen betalen, wat kan leiden tot schrijnende situaties".
Er wordt met cheques gewerkt. Een kind kan bij een fietsenmaker een tweedehands fiets kopen door deze cheque in te leveren. De rekening wordt dan naar Stichting Leergeld gestuurd. Ook de rekening van de zwemlessen belandt op het bureau van Leergeld. Miranda: "Soms vinden mensen het heel moeilijk iets voor hun kind te vragen. Ook komen taalproblemen steeds vaker voor, wat een gesprek erg moeilijk kan maken. Het gaat dan om erkende vluchtelingen (statushouders), waarbij niemand in het gezin de Nederlandse taal machtig is. Soms biedt een landgenoot of vluchtelingenwerk dan uitkomst. Ook moet ik wel eens nee verkopen. De verwachtingen op de hoeveelheid hulp zijn dan te hoog gespannen, wat niet leuk is ". Miranda kan erg genieten van mails met het bericht dat een kind zijn zwemdiploma heeft gehaald of genoten heeft van het schoolreisje. "Dat hoeft natuurlijk niet, maar maakt het werk wel leuk!".
Men werkt bij Stichting Leergeld uitsluitend met vrijwilligers. Naast het bestuur en de coördinatie zijn er nu vier intermediairs zoals Miranda. "Het is een gezellig team. We zouden er graag een paar collega's bij hebben, omdat het aantal aanvragen toeneemt. Goed kunnen luisteren en inleven is een pré. Net als het kunnen aangeven en bewaken van grenzen. En het kunnen omgaan met een computer". Miranda werkt één tot vier uur per week vanuit huis. Bij de start van het schooljaar is het iets drukker in verband met ouderbijdragen en ook bij de planning van schoolreizen. "We vergaderen een paar keer per jaar. Wat we kunnen vergoeden en de hoogte ervan wordt dan besproken. Het is fijn elkaar dan te zien!"

'Goed kunnen

luisteren en

inleven is een

pré'