Sven Maat steekt de lezer een hart onder de riem in deze moeilijke tijd. Foto: Arjen Dieperink.
Sven Maat steekt de lezer een hart onder de riem in deze moeilijke tijd. Foto: Arjen Dieperink.

Berkelbode bezorger Sven steekt
lezers een hart onder de riem

LOCHEM - Iedere week , door weer en wind, wordt de Berkelbode door onze trouwe bezorgers huis aan huis afgeleverd. Opvallend was de bezorging van de Berkelbode in het gebied Heggerank, Stalkaars en Akkerwinde. Daar bleef de bezorging door de veertienjarige Sven Maat niet onopgemerkt.

Door Arjen Dieperink

Rechtsboven op de voorpagina had hij een kleurplaatje vast geniet met de tekst 'Stay positive' en een kaart met de tekst 'Houd hoop en moed. Een kaartje voor u als lezer in deze onwerkelijke tijd.(leuk om eventueel in te kleuren), Sven (krantenjongen).'

Kort nadat Sven Maat de Berkelbode rond had gebracht stond zijn actie op Facebook. De reacties kwamen snel. Anneke Rademaker vindt Sven 'Een toppertje', 'Geweldig kan menig kind een voorbeeld aannemen', vond Henny Haitink. Ook de fractievoorzitter VVD, raadslid Erik Haverkort maakte zijn mening op Facebook kenbaar, 'Mag Sven een lintje?'. Zelf is Sven er heel nuchter over. "Samen met mijn moeder hebben wij bedacht om iets leuk te doen om te geven. Zo ontstond het idee."

Sven Maat zit op Het Stedelijk in Zutphen en brengt al enige jaren honderdenzeventig Berkelbodes rond. "De krantenwijk heb ik van mijn oudere broer overgenomen". Op de vraag of hij reacties van zijn medeleerlingen heeft ontvangen, reageert hij zoals het een tiener betaamt , "Gewoon, mooi gebaar".

De reacties op Facebook heeft Sven niet gezien. Moeder Yvette lachend, "Hij heeft geen Facebook. De jeugd zit tegenwoordig op Instagram. Wij hadden niet verwacht dat het zoveel effect zou hebben". Sven is nog lang niet van plan om met zijn krantenwijk te stoppen. In de toekomst zou hij bij de Douane willen werken. Op de vraag of hij de Berkelbode leest, lacht hij en antwoordt eerlijk: "Nee, maar het artikel waar ik in sta ga ik wel lezen".