Op grote hoogte speelt beiaardier Jan-Geert Heuvelman het Lochemse carillon. Foto: Arjen Dieperink
Op grote hoogte speelt beiaardier Jan-Geert Heuvelman het Lochemse carillon. Foto: Arjen Dieperink

Carillonestafette ten ere van 75 jaar vrijheid

LOCHEM - Alle activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding gaan in de gemeente Lochem niet door vanwege het coronavirus. Wat wel door gaat is de carillonestafette ten ere van 75 jaar vrijheid.

Door Arjen Dieperink

Vanaf september 2019 volgt de carillonestafette het spoor van de bevrijders. In totaal doen vijfenzeventig carillons in vijfenzeventig steden mee. In Oost Nederland doen elf carillons mee, sommigen worden twee keer in het kader van 75 jaar bevrijding bespeeld.

Donderdag 2 april is de Bevrijdingsdag van de stad Lochem. Van 19.00 uur tot 20.00 uur bespeelt de 36-jarige beiaardier Jan-Geert Heuvelman het carillon. Op zaterdag 4 april bespeelt hij voor de tweede keer in het kader van 75 jaar bevrijding het carillon van 14.00 uur tot 15.00 uur. "De muziek zal onder andere vaderlandse liederen zijn maar ook Vera Lynn met 'We'll Met Again'", laat Heuvelman telefonisch weten.

Jan-Geert Heuvelman bespeelt iedere week het carillon. Hij studeerde met als hoofdvak orgel bij Reitze Smits aan het Utrechts Conservatorium. Aan de Nederlandse Beiaardschool bij Frans Hagen behaalde hij zijn master.

Het carillon is in 1904 geschonken door de industrieel Naeff van het gelijknamige leerlooiersbedrijf dat aan de Julianaweg was gevestigd. De armen in Lochem vonden het geschenk maar niets. In plaats dat Naeff jaarlijks tijdens Kerst een voedselpakket aan hun schonk, gebruikte hij dat jaar het geld om het carillon aan te schaffen. Niet voor niets zeiden enkelen tijdens het spelen van het carillon 'hoor de botten van Naeff eens rammelen'.

Tijdens de oorlog werd het carillon uit de toren verwijderd om te worden omgesmolten, omdat de Duitsers voor de oorlogsindustrie veel metaal nodig hadden. Na de oorlog werd het carillon weer opgebouwd. Reden te meer om het carillon te laten spelen voor 75 jaar bevrijding.

Contact met publiek mist de beiaardier wel. Ondanks dat de terrassen gesloten zijn, hoopt hij dat velen van zijn optreden mogen genieten. Zij het wel op afstand.