Een van de vrijwilligers aan het werk. Foto: PR
Een van de vrijwilligers aan het werk. Foto: PR

Er zijn voor elkaar

Binnen twee weken meldden zich bijna 200 vrijwilligers bij Stichting Welzijn Lochem met allemaal dezelfde drive "Ik wil graag helpen in deze coronacrisis". Trots en blij dat er zoveel mensen, nu we verplicht binnen zitten, buiten hun eigen wereldje willen kijken en iets willen doen voor een ander. Normaal gesproken zijn er in de gemeente Lochem ook ontzettend veel mensen die actief zijn als vrijwilliger. Onder deze mensen zitten nu ook best een groot aantal mensen die zelf tot de risicogroep groep behoort en extra voorzichtig moet zijn. Hoe mooi is het, dat er heel veel jonge mensen zich melden, die nu extra tijd hebben en graag iets willen bijdragen.

Bijna 1000 mensen zijn gebeld, dit zijn inwoners van de gemeente Lochem die of mantelzorger zijn of tot een risicogroep behoren en bekend zijn bij Welzijn Lochem. Een groot belteam van vrijwilligers heeft aan de hand van een vragenlijst mensen gebeld. Daarbij wilden we heel graag peilen of mensen hulp nodig hebben, voldoende contact hebben en gewoon hoe het met ze gaat. En gelukkig gaat het voor nu met veel mensen goed. Ongeveer een derde van de mensen geeft wel aan extra hulp nodig te hebben. Dat kan zijn voor een sociaal praatje door de telefoon of een boodschappen. Ook dit wordt al door al die vrijwilligers gedaan. Als mensen meer hulp nodig hebben, dan nemen de ouderenadviseur of mantelzorgconsulent contact op om te bespreken hoe we dit met elkaar kunnen regelen.

De tijd waarin we nu leven is voor veel mensen best angstig en eenzaam en daar kan een beetje positieve aandacht echt het verschil maken. Daarvoor hoef je je niet te melden bij Welzijn Lochem, maar dat kan ook gewoon bij jou in de straat. Heb aandacht voor die buurvrouw die wellicht moeilijker de deur uit kan. Stuur eens een kaartje, bel een keertje vaker naar je moeder. Ontdek samen videobellen, kan echt hilarisch zijn en je kan meteen even zien hoe iemand er bij zit. Zeker als je niet veel mensen ziet is het leuk, al is het door een beeldscherm, toch even iemands gezicht te zien.

Kan je hulp gebruiken of ken je iemand die hulp kan gebruiken dan kan je ook terecht op www.coronahulplochem.nl . Daar vind je informatie, maar ook een knop 'Ik heb hulp nodig' waarmee je direct een mailtje kunt sturen met je vraag.

Voor de rubriek 'Vrijwilliger centraal' zijn we op zoek naar mooie verhalen van vrijwilligers of buren die zich nu in het bijzonder inzetten in deze Coronatijd. Ken jij of ben jij dit?! Of is er bij jouw organisatie een vrijwilliger die je nu graag in het zonnetje wil zetten dan willen we hem of haar graag interviewen. Stuur een mailtje naar s.peterse@welzijnlochem.nl we komen graag met je in contact.

'Het is leuk

toch even

iemands

gezicht te zien'