Voor Bertus Karssenberg gaan de deuren van een bekende Nederlanders open. Foto: Arjen Dieperink
Voor Bertus Karssenberg gaan de deuren van een bekende Nederlanders open. Foto: Arjen Dieperink

Veel bekende Nederlanders waren bij
Achterhoek Netwerk te gast

LOCHEM/HARFSEN - Ze bestaan in mei elf jaar. Menig bekende Nederlander heeft bij hun voor het voetlicht gestaan. De organisatie Achterhoek Netwerk is in eerste instantie opgericht voor de ondernemers in de Achterhoek. Bertus Karssenberg stond aan de wieg van de organisatie.

Door Arjen Dieperink

De Stichting Achterhoek Netwerk mag zich in de loop van de jaren op een stijgende belangstelling verheugen. De zesenzestigjarige in Harfsen woonachtig ondernemer Bertus Karssenberg is nu al vier jaar preses. Van de oprichtingsdatum af zit Karssenberg in het bestuur. "Ik trek de kar niet alleen", is zijn reactie. Hij verwijst naar twee leden van het dagelijks bestuur, Marja Verbaan en Gerard Zoetbrood, respectievelijk secretaris en penningmeester. " Bij Achterhoek Netwerk zijn grote en kleine bedrijven aangesloten. Wij zijn op dat gebied breed bezig en zeker laagdrempelig."

Bertus Karssenberg is niet de eerste de beste die door zijn werk veel bekende Nederlanders in zijn mobieltje heeft staan. Prominenten zo als de voormalige president van de Nederlandse Bank uit de periode 1997 - 2011, Nout Wellink (1943) was er te gast. "Het mooie is dat onze ' leden ' ook vragen aan Wellink konden stellen en zelfs zakelijk advies kregen. Onze avonden kenmerkt zich door gemoedelijkheid. Iedereen kent uiteindelijk elkander. Wij hebben onder andere te gast gehad: Clémence Ros - van Dorp (1957), voormalige staatssecretaris van Sport en Welzijn (2002 -2007), oud profvoetballer (1977-1997), voetbalanalist en presentator Hans Kraai junior (1959), ruimtevaarder André Kuipers (1958), Özcan Akyol (1984), beter bekend onder de naam Eus en Emile Ratelband (1949). Ratelband is voor zijn presentatie enkele keren in Lochem geweest om te oriënteren welke bedrijven er gevestigd zijn. Met alle sprekers hebben wij zo'n twee dagen na hun presentatie een evaluatie. De verbeterpunten worden dan meegenomen om de volgende keer nog een beter resultaat te bereiken. "

De opbrengsten van Achterhoek Netwerk komen ten goede aan lokale goede doelen. In maart had Achterhoek Netwerk samen met de Midden en kleinbedrijf manager van de gemeente Lochem een middag georganiseerd bij bakkerij Wijnand en bij Aris Frieterie in Laren. " Helaas is door het coronavirus de middag niet doorgegaan. Gezondheid gaat natuurlijk boven alles." is de reactie van Karssenberg. Achterhoek Netwerk is nog op zoek naar bedrijven die biologische producten verbouwen. " Wij willen er voor iedereen zijn. Wij willen op een moderne manier meer de diepte in qua bedrijven. liefst via de achterdeur een kijkje komen nemen, elkaar versterken en ondersteun. Daar zijn wij voor."

Wat de eerstvolgende activiteit of gast zal zijn kan Bertus Karssenberg nog niet onthullen. "Laten wij eerst deze crisis maar eens achter de rug hebben en het groene licht krijgen dat we weer iets kunnen gaan organiseren. Ondertussen bekijken wij wel rustig hoe de agenda van Achterhoek Netwerk wordt ingevuld. Het is nu belangrijk om lokaal te kopen zodat de lokale ondernemer niet omver valt."