Historisch Genootschap houdt Lochem van de straat

Historisch Genootschap houdt Lochem van de straat

LOCHEM - Nu we in deze bijzondere tijd bijna de deur niet meer uitkomen, zetten de vrijwilligers van het Historisch Genootschap (HG) waar mogelijk hun werk gewoon voort. En ontwikkelt tegelijkertijd een aantal nieuwe interessante activiteiten. De vrijwilligers zetten hun werkzaamheden zoveel mogelijk voort vanuit de thuissituatie. Een aantal lopende projecten komen daardoor niet stil te staan. "Het is belangrijk voor de eensgezindheid in de vereniging. Hoewel we elkaar niet kunnen zien, proberen we onze werkzaamheden zoveel mogelijk door te laten gaan" aldus Bert Brand voorzitter van het HG. "Daarnaast willen we ook graag de binding met onze leden en plaatsgenoten houden. Om die reden zijn er een aantal nieuwe activiteiten bedacht. Deze moeten de plaats innemen van de bekende lezingen en het geschiedeniscafé".

"We maken volop gebruik van de moderne middelen die ons ter beschikking staan om zo iedereen te kunnen bereiken", aldus Bert die door het uitstel van de Algemene Ledenvergadering naar het najaar nog een aantal maanden de voorzittershamer in zijn bezit houdt. Afgelopen jaar is de website van het HG geheel vernieuwd en daardoor zijn we in staat andere activiteiten te ontplooien. Zo is bijvoorbeeld recent de bibliotheek (ruim 1600 titels) op de website zichtbaar geworden.

Virtueel Museum
Het HG heeft in het depot in de loop der jaren een flinke collectie voorwerpen verzameld. Deze zijn nu al zichtbaar gemaakt via de website www.hglochem.nl/dingen. De komende tijd worden er regelmatig nieuwe voorwerpen aan toegevoegd, zodat de collectie steeds groter wordt. Bij de collectie treft men waar mogelijk ook een toelichting bij het betreffende voorwerp. Soms is het lastig om de juiste informatie bij een voorwerp op een juiste manier te plaatsen. "We vragen dan ook de gebruikers hierop te reageren en hun verhaal als aanvulling met ons te delen. Zo is er onlangs op een vraag over het Kriegslazarett bij het geschiedeniscafé en in het blad Land van Lochem gesteld. Dit leverde meerdere interessante reacties op, die op de website zijn te lezen. We stellen het erg op prijs , indien men op zolder of andere plekken in het huis iets tegenkomt wat voor het HG mogelijk waardevol zou kunnen zijn, dit met ons te delen".

Schilderijen Het HG bezit een grote collectie schilderijen met afbeeldingen van de gemeente Lochem. Deze zullen de komende tijd in het virtueel museum zichtbaar worden gemaakt via www.hglochem.nl/diversen. Niet altijd is daar de juiste informatie voor handen. "We doen dan ook een oproep aan belangstellenden via onze website en Facebook om waar mogelijk antwoorden te krijgen op de ontbrekende informatie. Daarnaast zal via onze Facebookpagina regelmatig een schilderij te zien zijn, waarin opgeroepen wordt een foto te maken op de plek zoals deze er nu uitziet. Dit kan uiteraard alleen als men de landelijke richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht neemt."

Quiz
Via de Facebookpagina's 'Lochem Verleden in Beeld' en van het Historisch Genootschap start deze week een quiz. Aan de hand van 10 vragen, zal de kennis van de deelnemers worden getoetst over de bijna 800-jarige geschiedenis van Lochem. Een deskundige jury zal de antwoorden beoordelen en er zullen mooie prijzen te winnen zijn. Zo zijn er prijzen als een luxe uitvoering van de vijfdelige serie 'Over Lochem', een gratis lidmaatschap van de vereniging en meer.