Ernest Beuving heeft even rust om over een nieuwe show na te denken. Foto: Arjen Dieperink
Ernest Beuving heeft even rust om over een nieuwe show na te denken. Foto: Arjen Dieperink

Ernest Beuving: van psychiatrie naar cabaret

EXEL - Hij vindt zichzelf moeilijk te beschrijven en laat het graag aan anderen over. Door het organiseren en presenteren van cabaretavonden in een café aan De Korenmarkt waar hij al barkeeper werkte kwam hij in zijn huidige vak terecht.

Door Arjen Dieperink

De boog voor zijn huis is versierd met plasticvlaggetjes in de drie kleuren. " In het dorp werden de vlaggetjes rondgebracht om op te hangen in het kader van vijfenzeventig jaar bevrijding", is de reactie van Ernest.

Ernest Beuving werd geboren in Enschede (1961) en volgde zijn voortgezet onderwijs aan het VWO. Door vervangende militaire dienstplicht kwam Beuving in de B-opleiding terecht in het Psychiatrisch Ziekenhuis Wolfheze. Zijn opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige rondde hij aldaar af. Samen met Marcellino Bogers, die hij ook uit Wolfheze kende organiseerde en presenteerde hij cabaretavonden in Arnhem waar hij tevens als barkeeper werkzaam was.

Typerend voor Beuving is zijn antwoord op de vraag om het hoogtepunt van zijn carrière te beschrijven. "Als er optimale chemie is met de zaal en met het koor en met mijn bandleden, dan is dat elke keer een uniek hoogtepunt voor mij. Een hoogtepunt vind ik ook als iemand die net een dierbare verloren heeft na afloop naar je toekomt en zegt: 'Ik heb voor het eerst weer kunnen lachen'".

Door de

corona-

maatregelen

heeft ook

Beuving geen

optredens en

geen

inkomsten

Anekdotes kan hij gemakkelijk uit zijn mouw schudden: "Bijvoorbeeld toen we optraden in Dordrecht in de Kunstmin met Ernest & Macellino met Wilfried Finkers, inderdaad de broer van. Dit historisch pand heeft een podium dat schuin afloopt, voor de zichtlijnen vanuit de zaal. Toen wij even tegen het enigszins scheefstaande decor aanleunden om de zaal in te gluren, donderde het hele decor om en stonden wij daar ineens, veel te vroeg, vol in het zicht van het publiek. We zijn meteen maar begonnen. De mensen vonden het een prachtige opening van de voorstelling en dachten dat het er gewoon bij hoorde."

Door op zoek te gaan naar de eerste koopwoning vanuit Arnhem kwamen de Beuvings in Zutphen terecht. Vanwege onder andere zijn nachtwerk zocht men meer rust en drieënhalf jaar later kwamen ze in Exel waar ze nu twintig jaar woonachtig zijn.

In een recensie werd Ernest Beuving beschreven als een getalenteerde komiek met de onderkoelde vrolijkheid van Tommy Cooper en ene voortreffelijke imitator en gangmaker. Op de vraag of hij zich in die recensie kon herkennen stelde hij zich bescheiden op: "Nou alles wat ik hierna nog zeg is minder mooi, dus ik houd graag even mijn mond.".

De maatregelen tegen het coronavirus treffen hem evenzeer. Zijn laatste optreden was op 7 maart in Het Diekhuus in Middelharnis. "Natuurlijk heb ik geen optredens en geen inkomsten. Zoveel mogelijk schuif ik de geplande optredens door naar het volgende seizoen en gebruik ik nu de tijd met het bedenken van een nieuwe show".

De Bende van Beuving is ontstaan door het combineren van cabaret en concert. In het theater in Wijchen kwam Ernest Beuving in contact met wijlen (2013) koordirigent, muzikant en molenaar Jan Willem Bökkers . Hij betrok zijn koor bij de show van Beuving in Wijchen. Dit beviel goed en werd het startschot voor de Bende van Beuving. De try-outs doet hij in sfeervolle kleine zaaltjes, zoals Het Vestzaktheater in Enschede.

Interviews geven is niet iets voor Ernest. " Ik vind interviews vaak afbreuk doen aan de theatrale illusie. Ik ben altijd bang dat ik mezelf te serieus ga nemen." Langzaam loopt Beuving richting de zestig. Op de vraag hoe hij het laatste gedeelte van zijn werkzame leven ziet komt zijn cabarethart naar voren. "Zo denk ik niet en zo leef ik niet. Zo van 'Hoe lang moet jij nog? 'Als ik voel dat ik mensen kan raken dan ga ik door tot ik erbij neerval. Net als Tommy Cooper. Mooier kan toch eigenlijk niet....".