Ge Postel is al dagen druk aan het schilderen. Foto: Arjen Dieperink
Ge Postel is al dagen druk aan het schilderen. Foto: Arjen Dieperink

Help de Zwiepse molen de crisis door

ZWIEP - De Zwiepse molen is een begrip in Zwiep en ver daarbuiten. Toch pakken zich langzamerhand donkere wolken zich boven de molen samen, de toekomst hangt aan een zijden draadje.

Door Arjen Dieperink

Het toegangshek naar de molen stond open, toch stonden er maar twee stoelen op het terras. Ook de horeca bij de Zwiepse molen is in verband met de maatregelen tegen het coronavirus gesloten. Ge Postel, de derde generatie Postel van de molen, is met zijn partner Mariska Kletter aanwezig. Zij zijn het gezicht van de Zwiepse molen. Mariska Kletter is molenaar in opleiding (MIO) en Ge Postel is molenaar en druk bezig boven in de molen bij de kap te schilderen. De tekst 'anno 1851' is net over geschilderd.

"De Zwiepse molen vraagt veel onderhoud. Van het rijk ontvangen wij op jaarbasis tweeduizend euro subsidie. Uiteraard is iedere euro van harte welkom, maar het blijft hier een druppel op de gloeiende plaat. Recent is er ook schilderwerk aan de staart, korte en lange spruit en schoren verricht door het molenmakersbedrijf Groot Wesseldijk uit Lochem. Vrijwilligers (mio's) en molenaars helpen nu bij allerlei andere noodzakelijke klussen die we zelf kunnen doen.", laat Mariska Kletter weten. Naast haar baan bestiert zij ook de horeca met de toepasselijke naam 'De Wiek' naast de molen. Met een deel van de opbrengst financiert zij de onderhoud van de Zwiepse molen.

Mariska Kletter: "De toekomst van de Zwiepse molen hangt nu aan een zijden draadje. Een en ander komt helemaal in de knel. Nu we alle feestdagen, waar we het normaal van moeten hebben tot 1 juni of langer, dicht moeten zijn vanwege de coronacrisis. De kosten lopen echter gewoon door. Zowel voor de molen, het horecabedrijf als de giften aan Sri Lanka. Het café met bijbehorende terras is dicht. Ook de salsa-danslessen die wekelijks hier worden gegeven kunnen niet doorgaan. Feesten en bijeenkomsten zijn geannuleerd en rondleidingen in en om de molen zijn niet mogelijk. De molendagen in mei kunnen ook niet doorgaan. Zo kan ik wel blijven opsommen.". Ge Postel knikt instemmend na de woorden van Mariska.

Wel is men iedere zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur open voor de verkoop van meel en tweedehandsboeken, deze kleine bijdragen komen ten goede aan de molen. Ondanks de steun van een groep 'Vrienden van de Zwiepse molen' , zal zonder hulp het voortbestaan van de Zwiepse molen als Rijksmonument voor Lochem niet te garanderen zijn.

Opnieuw zal men een beroep op de gemeente Lochem doen. Ook de inwoners van Lochem, Barchem en Zwiep worden gevraagd om voor tien euro (meer mag ook) per jaar Vriend van de Zwiepse molen te worden. Aanmelden kan per mail.


mfkletter@gmail.com