Esther Wissink voor haar insectenhotel, met in haar handen het zaad voor de biologische bloemen. Foto: Arjen Dieperink
Esther Wissink voor haar insectenhotel, met in haar handen het zaad voor de biologische bloemen. Foto: Arjen Dieperink

Lochem telt drie voedselbanken voor bijen

LOCHEM - Zij heeft iets met insecten. De terugloop van het aantal insecten in ons land doet haar pijn. Door jaarlijks mee te doen aan de nationale bijtelling kwam Esther Wissink tot haar schrik er achter dat ook haar tuin bijna geen insecten telde. Tijd om in actie te komen.

Door Arjen Dieperink

Genietend van de voorjaarszon zit Esther Wissink op een bankje in haar voortuin. "Hier moet het gebeuren", wijzend naar de tuin. " Op deze plek zaai ik op 22 april de zaden uit". Esther Wissink heeft het over de Nationale Zaaidag. In de achtertuin staat een stellage waar gekloofd hout keurig strak is opgestapeld. Het heeft een oppervlakte van zes vierkante meter. "Dit is ons insectenhotel", laat Esther weten. In plaats van een insectenhotelletje bij een winkel te kopen heeft haar levenspartner Henry Oost een grotere versie van het hotel gemaakt. "Het is van belang dat de openingen tussen het gestapelde hout zo klein mogelijk zijn. Daar houden insecten van", ondertussen zit Wissink met haar vingers tussen het hout. "Kijk hier kwam er net een insect naar binnen. Dat is mooi om te zien".

Met warmte spreekt zij over de insecten die menigeen soms liever niet ziet. "Ik heb een paar jaar lang meegedaan met de nationale telling van diverse bijen, hommels, zweefvliegen en wespen. Een handjevol mensen hebben dat in Lochem gedaan. De resultaten in onze tuin waren niet goed. De eerste keer telden wij twee bijen en hommels. Het tweede jaar stond de teller op drie en het laatste jaar op nul. Van de resultaten schrok ik en ben ik mij er verder in gaan verdiepen. "Ondertussen laat zij de doos met zakjes biologische bloemenzaad zien. "Ik heb mij aangemeld om in te zetten voor meer biodiversiteit . Daarom doe ik me aan de Nationale Zaaidag op 22 april. Om dit tot een geslaagd succes te brengen zijn er voedselbanken voor bijen in het leven geroepen. In 2019 waren dat er nog vijfhonderd, nu hebben wij duizend voedselbanken voor bijen, waaronder drie in Lochem. Een ervan ben ik." De deelnemers van de voedselbank voor bijen zijn op de site van nudge.nl te vinden.

Nederland kent nog tweehonderdachtenvijftig verschillende bijensoorten. Vijftig procent van de deze soorten worden bedreigd en er zijn zo'n vierendertig soorten verdwenen. " Bijen, maar ook andere insecten zijn belangrijk voor onze voedselketen. Zonder bestuiving ziet het in de keuken er karig uit. Het is in ons belang dat er insecten zijn."

Vanaf 15 april kunnen inwoners van de gemeente Lochem een zakje zaad, goed voor vier vierkante meter bloemen, gratis ophalen . "In verband met de corona wil ik wel graag hebben dat men van tevoren mij even mailt naar esther.wissink@gmail.com. Ik zal het dan voor de deur klaarleggen."


nudge.nl/projects/voedselbank-voor-bijen