Deze muzikanten boden de bewoners en medewerkers van het Vandermolenhuis in Lochem een spontaan concert op afstand. Foto: Henk-Jan Winkeldermaat
Deze muzikanten boden de bewoners en medewerkers van het Vandermolenhuis in Lochem een spontaan concert op afstand. Foto: Henk-Jan Winkeldermaat

Sociaal bellen is tijdelijk de hoofdactiviteit van SWL

LOCHEM/GORSSEL - Bij de Stichting Welzijn Lochem (SWL) is sinds een paar weken alles anders. Het werk moest in korte tijd totaal anders worden georganiseerd. Het fysieke contact met de cliënten is er niet meer. Maar de crisis maakt het beste in mensen los. Veel vrijwilligers - waaronder tientallen nieuwe - bellen veelvuldig met mensen die tot kwetsbare groepen behoren.

Door Henri Bruntink

Tijdens telefonische interviews met Carin Braak en Vera Langedijk weerklinkt zorg voor sommige groepen maar ook tevredenheid over hoe dingen momenteel lopen. Carin Braak is
vrijwilligerscoördinator en Vera Langedijk is seniorenadviseur.

Vera zegt: "Het was vooral tijdens de eerste twee weken enorm hard werken. Binnen SWL ontstond daardoor een enorm saamhorigheidsgevoel. Ook onder vrijwilligers en mantelzorgers was grote bereidheid om er het beste van te maken. Dat geeft een gevoel van voldoening."

Nieuwe vrijwilligers
In eerste instantie werden adressen verzameld en nieuwe vrijwilligers geworven. Dat laatste leverde maar liefst 80 mensen op die bereid waren om met name telefonisch contact te onderhouden met kwetsbare mensen. Tijdens een eerste ronde zijn bijna duizend mensen gebeld. De vragen waren toen: 'Hebt u direct hulp nodig?' en 'Wilt u dat we u opnieuw bellen?'

Zo'n 450 mensen gaven aan dat ze zich wel redden, al dan niet met behulp van familie of buren. De rest wordt af en toe gebeld om te horen hoe het met hen gaat. Maar ook of er behoefte is aan hele praktische zaken, zoals boodschappen doen. Hiervoor is een protocol ontwikkeld waarbij een vrijwilliger de boodschappen betaalt en het bedrag via een bankoverschrijving terug ontvangt. SWL staat garant voor het uitgegeven bedrag. Zo wordt voorkomen dat mensen hun bankgegevens moeten afgeven.

Praktische hulpvragen
Maar er komen ook andere praktische hulpvragen. Vera Langedijk: "We kregen onder meer een vraag voor aansluiting van een televisie. En de vraag of iemand kan helpen om het oud-papier aan de weg te zetten." Binnen SWL doen het jongerenwerk en opbouwwerk actief mee bij deze praktische hulpverlening.

Het geregelde telefonisch contact helpt ook bij de bestrijding van eenzaamheid en verveling. Bovendien is het een goede manier om te achterhalen of er verborgen problemen zijn. In dat geval kunnen de vrijwilligers professionele hulp inschakelen. Dat kan variëren van medische hulp tot budgetadvies. Verder is er contact geweest met 't Baken om af te stemmen wie wat doet.

Warme contacten
"Het is mooi om te zien dat er tussen vrijwilligers en cliënten warme contacten ontstaan. Het gaat om mensen die elkaar niet kennen maar die toch een band opbouwen. Zo is een mevrouw zo blij met het belcontact dat ze nu al met de vrijwilliger heeft afgesproken dat ze ook na deze crisis zullen blijven bellen én bij elkaar op de koffie zullen komen", zo vertelt Vera Langedijk.

Er zijn signalen dat het met mensen die eerder aangaven dat ze zich eenzaam voelden nu zelfs beter gaat door de aandacht die ze krijgen. Ook in de wijken lijken mensen elkaar meer dan anders in de gaten te houden.

Waardering
Vrijwilligerscoördinator Carin Braak vindt het op dit moment erg belangrijk om de ongeveer 300 vrijwilligers nog meer dan anders blijken van waardering te geven. "Dat doen we anders ook al via een verjaardagskaartje en een jaarlijks feest, maar we doen er nu nog een schepje bovenop. We moeten meer dan ooit een luisterend oor bieden aan onze vrijwilligers", zo klinkt het.

En verder: "Veel van onze vrijwilligers zijn zelf ook al ouder en vallen dus in de kwetsbare groep. We bellen velen van hen met de simpele vraag hoe het met ze gaat." Verder ontvangen ze elke week een nieuwsbrief.

Nieuwe vrijwilligers welkom
Carin is erg blij met de nieuwe vrijwilligers die zich hebben gemeld. Daaronder zijn onder meer 17 medewerkers van woningcorporatie Viverion die zich hebben aangeboden voor 'sociaal bellen'. Overigens zijn hiervoor nog altijd nieuwe vrijwilligers welkom. SWL signaleert af en toe het ook landelijk veelbesproken fenomeen van 'vraagverlegenheid'. Mensen vinden dat hun eigen probleem wel kan wachten en voelen zich bezwaard om hulp te vragen. "Dat is absoluut niet nodig. Het is vaak juist belangrijk om snel aan de bel te trekken om het probleem niet te verergeren", aldus Carin Braak.

Net als Vera Langedijk bespeurt ook zij bijzondere ontwikkelingen, binnen SWL en in de samenleving. "Mensen stimuleren en inspireren elkaar. Ik hoop dat we dit kunnen vasthouden voor de toekomst."

Contactgegevens SWL: www.coronahulplochem.nl. Carin Braak en Vera Langedijk zijn telefonisch te bereiken via 0573-297000.