4 en 5 mei: thuis herdenken en vieren

4 en 5 mei: thuis herdenken en vieren

LOCHEM - Op 4 en 5 mei herdenken en vieren de Nederlanders 75 jaar vrijheid. Dit jaar thuis, vanwege de corona-maatregelen. Alle herdenkingen op 4 mei met publiek zijn afgelast. Wel leggen vertegenwoordigers van alle Lochemse kernen op 4 mei bloemen. Het gemeentebestuur is daarbij niet vertegenwoordigd, en roept de inwoners op om er ook niet zelf naartoe te komen. De gemeente zorgt voor een beeldverslag.

Burgemeester Sebastiaan van 't Erve: "We herdenken en vieren dit jaar op een heel bijzondere manier. Helaas komen we niet samen. Blijf zoveel mogelijk thuis. Ondanks alle beperkingen hoop ik dat we op 4 mei allemaal de oorlogsslachtoffers gedenken. En dat u thuis met de activiteiten meedoet".

Hij verzoekt de inwoners op om thuis de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam te volgen. Zoals ieder jaar wordt daarbij om 19.58.30 uur de Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Wie een blaasinstrument heeft wordt opgeroepen de Taptoe vanuit huis mee te spelen. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus en het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.

Vlaggen
Met het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt de gemeente om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen in plaats vanaf 18.00 uur. Ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers, vanwege 75 jaar vrijheid. Op 5 mei wordt gevlagd voor 75 jaar vrijheid. "Heeft u geen mast? Hang dan de vlag op uit deze Berkelbode. Deel uw foto via social media met de hashtags #Lochem75jaarvrijheid #vlagmee. Onder inzenders verloten wij een jubileumvlag 75 jaar vrijheid", aldus de burgemeester.

In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen voor Hotel De Wereld het Vrijheidsvuur ontstoken in aanwezigheid van de staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis. Elk jaar wordt het vuur in de nacht van 4 op 5 mei door heel Nederland verspreid. "Maar dit jaar kunnen de lopers van Sportclub '88 het helaas niet naar onze gemeente brengen", zegt burgemeester Van 't Erve. "U kunt wel thuis het vredesvuur digitaal ontsteken via www.vrijheidsvuur.nl en de mooie filmportretten over oorlog en vrijheid bekijken op onderstaande website."


www.lochem.nl/75jaarvrijheid