Wie is deze geportretteerde man? Foto: C.J. Horst jr
Wie is deze geportretteerde man? Foto: C.J. Horst jr

Historisch Genootschap:
help, help, help

LOCHEM - Het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem vraagt niet eenmaal, maar liefst driemaal om hulp. Bij een voorwerp, een foto en een naam.

Het Genootschap houdt zichzelf en andere belangstellenden graag actief met het zoeken naar informatie over voorwerpen uit het eigen visueel museum of over andere thema's. Ditmaal begint het met een voorwerp dat al geruime tijd in het bezit van het Genootschap is. Het is een voetblok/folterblok/schandblok dat op bijgaande foto te zien is. Er hoort een briefje bij met 'Romeins folterblok uit de Blauwe Toren' erop. Maar is dat wel zo? Kan iemand opheldering geven?

De tweede hulpvraag betreft een recente aanwinst: een portretfoto van de hand van fotograaf C.J. Horst jr aan de Nieuwstad. Het Genootschap zoekt Lochemers die zich de oude Horst en zijn zoons nog herinneren en weten hoe het hen is vergaan. Verder wil men weten wie de geportretteerde op de bewuste foto is en wie ook nog zo'n oude staatsiefoto van zijn of haar (over)grootouders, in kartonnen omlijsting met sierlijke letters van fotograaf Horst in bezit heeft. Met elk brokje informatie kan er wellicht een verhaal opgetekend worden.

Onderwijzer
Als derde hulpvraag een naam van een persoon over wie het Genootschap zelf niets kon vinden. Wie weet er iets van de Lochemse periode van Gijsbert Alexander Bos, die hier in de jaren '60-'70 heeft gewoond. Hij is in Friesland hoofdonderwijzer geweest en was voor de oorlog namens Natuurmonumenten betrokken bij de ontwikkeling van het natuurgebied het Oudemirdumer Klif. Uit die hoek is ook de belangstelling voor één van hun oprichters afkomstig.


Voor meer informatie zie het artikel elders in deze krant

Voetblok/folterblok/schandblok? Foto: PR