Op veilige afstand en omringd door haar man,kinderen en kleinkinderen nam Toos Valkeman afscheid. Foto: Arjen Dieperink
Op veilige afstand en omringd door haar man,kinderen en kleinkinderen nam Toos Valkeman afscheid. Foto: Arjen Dieperink

Afscheidsdefilé voor Toos Valkeman-Berenpas

HARFSEN - Na 25 jaar afscheid nemen van je werkgever en collega's. Hoe pak je zoiets aan in de coronatijd? Afgelopen vrijdag werd er op ludieke wijze afscheid genomen van Toos Valkeman-Berenpas.

Door Arjen Dieperink

Het werd afgelopen vrijdag rond het middaguur een drukte van belang in de straat waar Toos Valkeman-Berenpas woont. Enkele medewerkers van de Stichting Welzijn Lochem, voorzien van oranjes hesjes met de tekst 'houd anderhalve meter afstand', leidde alles in juiste banen.

Voor het huis stond een houten picknicktafel met Toos en haar man erachter. Links en rechts in groepjes verdeeld over het gazon waren de kinderen en kleinkinderen. Allen op veilige afstand. Na lovende woorden van de directeur Stichting Welzijn Lochem, Bram Buiting, trok langzaam een karavaan van auto's en enkele fietsers op veilige afstand van hun Toos langs. Met een anderhalve meter lange plank ontvingen de passanten koffie, thee met een tulband. Men bleef keurig in de auto zitten met het raampje open en wenste Toos Valkeman het beste toe.

Spontaan stapte een medewerkster uit haar auto, de emotie was bij haar en Toos duidelijk te merken. "Het is 'mijn Toos'", reageerde ze. Op veilige afstand van 'haar Toos' legde ze een grote plant op het gazon meer. "Dit had ik allemaal niet verwacht" reageerde Toos Valkeman emotioneel. "Mijn kinderen en kleinkinderen kwamen in groepen rond half twaalf bij ons aan. Ik begreep er niets van en nu dit. Geweldig".

SWL woordvoerster Karin Nijkamp: "Na 25 jaren neemt Toos afscheid . Zij heeft al die jaren gewerkt bij de Stichting Welzijn Lochem en bij haar voorgangers Stichting Ouderen Werk en Stichting Overlegorgaan Welzijn Ouderen Gorssel. In verschillende functies was zij werkzaam: begeleidster bij de dagopvang en de laatste jaren als telefoniste en receptioniste, voornamelijk in het kantoor Gorssel. " Een van haar werkzaamheden was het begeleiden van de bussen. Iedere ochtend kwamen de vrijwillig chauffeurs bij haar om even de ritten voor die dag door te nemen. Inmiddels stonden enkel bussen van de SWL op het gras aan de overkant van Toos Valkeman geparkeerd.

"Dat jij er bent?" was één van de reacties richting de vrijwillige chauffeur Henk Veenendaal. "Gefeliciteerd met je Koninklijke Onderscheiding", was de reactie van een ander. Henk Veenendaal was die ochtend door de Koning benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau (zie elders in de Berkelbode). Zijn aanwezigheid met al die andere collega's die van haar afscheid kwamen nemen, deed Toos Valkeman zienderogen goed. "Toos is een doener en heeft veel humor en aandacht voor de mensen om haar heen. Reden temeer waarom veel mensen hebben aangegeven niet te willen wachten op een uitgesteld afscheid later dit jaar maar ook op deze dag haar 'gedag te zwaaien' ",laat Karin Nijkamp weten. Rond half twee was de laatste auto langsgereden en werd het weer rustig in de straat. Het SWL-boek is voor Toos Valkeman dicht, haar afscheidsreceptie houdt zij nog te goed.