Henk en Gerda Leferink werden door de buurt toegezongen. Foto: Jan Hendriksen.
Henk en Gerda Leferink werden door de buurt toegezongen. Foto: Jan Hendriksen.

Henk en Gerda Leferink vieren briljanten huwelijk

RUURLO – Henk en Gerda 65 jaar getrouwd' staat er op het spandoek. Spontaan kwamen totaal onverwachts enkele buren Henk Leferink en Gerda Leferink-te Grotenhuis donderdag 23 april aan de Barchemseweg toezingen en feliciteren. Het Ruurlose echtpaar was die dag namelijk op de kop af maar liefst 65 jaar getrouwd.

Door Jan Hendriksen

Een feestje en een bezoekje van de burgemeester of een van de wethouders van de gemeente Berkelland zat er in tegenstelling tot vijf jaar geleden niet in. "De tijden zijn door de corona veranderd", zo verklaart Henk nuchter. Het briljanten echtpaar woont sinds vorig jaar in het dorp. "En dat bevalt ons prima. We wonen nu wat kleiner en dichter bij de winkels", zo laat Gerda weten. Naast een mooi boeket bloemen van de gemeente Berkelland ontvingen Gerda (83) en Henk (83) ook felicitatiebrieven van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima en van de Commissaris van de Koning van de Provincie Gelderland.

Vele jaren runden Henk en Gerda op boerderij De Huikert op de grens van Ruurlo en Borculo een agrarisch- en loonwerkersbedrijf. Gerda molk de koeien, Henk ging met de machines de boer op. Dorsen, balen persen en inkuilen. Vele uren was Henk soms van huis. "Ik was één van de eerste loonwerkers die machinaal maïs zaaide. Dat was in 1963. Nog ver voor de tijd dat de maïsteelt massaal zijn intrede deed", zo vertelt Henk niet zonder enige trots.

De eerste zoen van Henk kreeg Gerda in 1953 tijdens een dansavond in zaal Baan in Geesteren. "Ik vroeg Gerda op de muziek van The Moodchers voor een dansje. En toen is de vlam overgeslagen", zo vertelt Henk lachend. Henk werd in Lochem geboren maar groeide op in Barchem waar zijn ouders ook boer waren. Gerda trok bij Henk in nadat het echtpaar in 1955 in het huwelijksbootje stapte. Voor de wet werd er in het gemeentehuis van Laren getrouwd en voor de kerk in Barchem. Twee jaar later verhuisde het echtpaar naar boerderij De Huikert in Ruurlo.

Emigreren
De huwelijksboot zou in eerste instantie naar Nieuw-Zeeland varen. Beiden hadden nadrukkelijk plannen gemaakt om na hun trouwen naar de andere kant van de wereld te emigreren en daar een bestaan op te bouwen. Ze hadden van alle officiële instanties toestemming om de grote stap te maken. Maar omdat Gerda zwanger raakte werd van het voornemen afgezien.

Toch reisden Henk en Gerda op latere leeftijd naar de andere kant van de wereld. Twee van hun vier kinderen emigreerden namelijk naar Nieuw-Zeeland en Australië. Contact met de familie overzee hebben Gerda en Henk intensief. Henk: "We bellen bijna wekelijks met elkaar." Op gezette tijden werd Nieuw-Zeeland en Australië door Henk en Gerda persoonlijk aangedaan. "We zijn er vijf of zes keer geweest", zo zegt Gerda.

Kegelen
Tot voor de corona waren Henk en Gerda eens in de veertien dagen te vinden op de kegelbanen in dorpshuis 't Onderschoer in Barchem. "Maar helaas dat mag nu even niet", zo besluit Gerda haar verhaal terwijl er met de buurt even op gepaste afstand en wijze geproost wordt op hun 65-jarig huwelijk.