Rob Driessen brengt zijn passie voor de hengelsport graag over op de jeugd. Foto's: Arjen Dieperink
Rob Driessen brengt zijn passie voor de hengelsport graag over op de jeugd. Foto's: Arjen Dieperink

Rob Driessen leert de jeugd vissen

Als je in Lochem iets over vissen wilt weten, dan moet je bij Rob Driessen zijn. In het, vanwege de coronamaatregelen, telefonisch afgenomen interview vertelt Driessen honderduit over zijn grote hobby. "Tot mijn 16e jaar woonde ik in Heemstede. Daar heb je in de omgeving veel viswater waar ik met vriendjes vaak ging vissen. Toen wij naar Lochem verhuisden, gingen de hengels natuurlijk mee!"

Door Roel Hendriks

Het bleef voor Driessen niet alleen bij hengelen. Ook bestuurlijk ging hij aan de slag. Als jeugdcoördinator van de Hengelsportvereniging De Brasem ontwikkelde hij allerlei activiteiten die er vooral op gericht waren om de jeugd warm te maken voor het vissen. Enthousiast vertelt 'de vismeester' over de gastlessen die hij samen met Bas de Wit en Piet Andriessen op verschillende basisscholen in Lochem aan de leerlingen van groep 7 en 8 verzorgt. Wim Langeler neemt de scholen in Almen en Laren voor zijn rekening. "We beginnen dan 's morgens met theorie. Dan vertellen we over de vissoorten, over het materiaal en over de behandeling van de vissen die je gevangen hebt. Maar we wijzen ze ook op de natuur in de omgeving, op de vogels, de insecten. Na de middagpauze volgt de praktijk. Dan gaan we naar het water en gooien de leerlingen de hengel uit en doen we in samenwerking met het IVN wateronderzoek. Dat is in het begin voor de meesten best wel spannend!"

Kinderen die willen vissen kunnen op de vispas van vader of moeder mee, maar als dat niet mogelijk is kunnen ze gratis vissen met een jeugdvergunning die ze via de website van De Brasem kunnen aanvragen. Maar het werkgebied van Driessen blijft niet beperkt tot Lochem. Als lid van de jeugd- en evenementencommissie van de Hengelsportfederatie Midden Nederland organiseert hij ook allerlei activiteiten in de regio die er op gericht zijn om de jeugd te interesseren voor de hengelsport. "Een van de activiteiten is de jaarlijkse federatieve jeugddag in Lochem waar meer dan 80 kinderen aan meedoen".

Toch zijn er ook ontwikkelingen die hem zorgen baren. Omdat talrijke oproepen om zich aan te melden als bestuurslid nauwelijks reacties opleveren, kampen bijna alle hengelsportverenigingen met een tekort aan bestuursleden. Daarom pleit Driessen voor een bundeling van krachten. Hij vindt het jammer dat de Gorsselse collega's blijkbaar geen interesse hebben, maar stelt tevreden vast dat de plannen voor een fusie van De Brasem met de Larense Hengelsportvereniging De Gouden Karper nagenoeg rond zijn.

Aan de

jaarlijkse

jeugddag in

Lochem doen

80 kinderen

mee

Afbeelding