De thema's uit het Dorpsplan vormen de rode draad

Vervolg van voorpagina
Door Arjen Dieperink

HARFSEN/KRING VAN DORTH - "Waarom wij hier in Harfsen zijn komen wonen?" Jan Los, penningmeester van de Vereniging Plaatselijk Belang Harfsen - Kring van Dorth: "Mijn vrouw komt uit het oosten van het land, ik uit Amersfoort en ik ben een stadsmens. Harfsen ligt precies in het midden van de plaatsen waar onze kinderen wonen. Dicht bij de A1 en dicht bij de voorzieningen. Ons dorp heeft veel meer dan menigeen zou denken" . Met warmte spreekt Los over 'zijn dorp' . Ondertussen schuift hij enkele uitdraaien van het boek 'Harfsen en Kring van Dorth. Leven boven zeespiegelniveau 2019/2020'. Een uitdraai laat de omslag van het boekwerk zien. Het betreft een gedeeltelijke luchtfoto van het dorp voorzien van enkele impressie-tekeningen.

In het boekwerk worden het verleden, heden en de toekomst belicht. "Hiervoor hebben de auteurs uitgebreid onderzoek gedaan", is de reactie van Jan Los. Publicaties Dorpsplan Harfsen-Kring van Dorth (2016) 'Ons Marken Boek' en 'Ach lieve tijd Achterhoek en Liemers' zijn enkele publicaties die zijn geraadpleegd. Tientallen streekbewoners, bestuursleden van Plaatselijk Belang, ondernemers, gemeentebestuurders, deskundigen en vooral inwoners van Harfsen- Kring van Droth zijn geïnterviewd. Los: "Het is niet een geschiedenisboek. De thema's uit het Dorpsplan vormen de rode draad: wonen, werken , voorzieningen, gezondheid, toerisme en recreatie, verkeer en veiligheid, het verenigingsleven en communicatie".

Dat het verleden het dorp en haar omgeving gevormd heeft en laat begrijpen waar Harfsen en de Kring van Dorth nu staan onderschrijft Jan Los. "Om door te ontwikkelen is toekomstvisie nodig. In het boek is derhalve ook een virtuele blik in de toekomst tot 2044. Kinderen uit groep 5/6 van de Beatrixschool uit Harfsen en tekenaar Marc Weikamp hebben hiervoor hun bijdrage gedaan. Beschouw het als een voorproefje op honderd jaar Plaatselijk Belang."

De titel 'Leven boven zeespiegelniveau' verwijst volgens Los naar de omgeving die hier als prettig en veilig wordt ervaren. Ook al warmt de aarde de komende vijftig jaren op, wij blijven hier nog altijd boven het zeespiegelniveau zitten. Het bijzondere is dat tijdens het interview ten behoeve van dit boek dit werd aangeven als redenen waarom men bij de realisatie van het nieuwbouwplan Heideveld was komen te wonen."Het boek is geschreven door Ellis Frans-Kapma en Laura van der Linden. De dames hebben vier hoofdstukken per persoon geschreven", aldus Jan Los die tevens voorzitter is van de redactiecommissie jubileumboek Plaatselijk Belang 75 jaar.

Behalve Los bestaat de redactiecommissie ook uit Piet Meininger en Martin Reilink. Het boek, vormgeving van Jannie Besselink, verschijnt aankomende week in een oplage van vijfhonderd stuks. Leden van Plaatselijk Belang krijgen het gratis, anderen betalen tien euro.

Aan wie en op welke wijze het boek volgende week wordt aangeboden laat Jan Los nog even in het midden. "Plaatselijk Belang Harfsen en Kring van Dorth kent een prachtig verleden en ziet een mooie toekomst tegemoet. Samen bouwen aan leefbaarheid, daar draait het bij ons om" aldus de Bertus Karssenberg ,voorzitter van Plaatselijk Belang.