Dit jaar -in tegenstelling tot voorgaande jaren- geen hardlopende studenten door de Achterhoek. Foto: Jan Hendriksen
Dit jaar -in tegenstelling tot voorgaande jaren- geen hardlopende studenten door de Achterhoek. Foto: Jan Hendriksen

Geen hardlopende studenten dit jaar in Barchem

Batavieren-race volgend jaar op 23 en 24 april

Door Jan Hendriksen

BARCHEM – Voor het eerst in 48 jaar zal Barchem eind april/begin mei niet overspoeld worden door duizenden hardlopende studenten die jaarlijks deelnemen aan de Batavierenrace. Het coronavirus is daaraan debet. De geldende restricties maken de race tussen de studentensteden Nijmegen en Enschede onmogelijk. Ook in de digitale online versie van de race doen de studenten dit jaar Barchem niet aan.

Barchem is steevast tijdens de reguliere 175 kilometer lange estafetteloop één van de drie wissellocaties. De studenten kunnen op 1 en 2 mei hun hardloopschoenen aantrekken om digitaal mee te lopen met de Batavierenrace. Dit jaar moeten teams van maximaal vijftien hardlopers echter in de buurt van hun huis 125 kilometer afleggen. De online tocht wordt vastgelegd met een mobiele hardloop-app als Strava, zodat een jury precies kan zien hoe de deelnemers presteren. Op basis van de gemiddelde snelheid wordt uiteindelijk een winnaar bepaald. Normaal loopt de route vanaf de terreinen van de Radboud Universiteit in Nijmegen via Duitsland en de Achterhoekse gemeenten Oude IJsselstreek, Bronckhorst, Berkelland en Lochem naar de campus van de Universiteit in Enschede, waar de deelnemers tegen het eind van de zaterdagmiddag aan de finish worden verwacht.
Om het veld enigszins bij elkaar te houden vinden tijdens de reguliere Batavierenrace drie herstarten plaats. De tweede herstart is traditiegetrouw in Barchem, na etappe 17. Het wisselpunt bevindt zich steevast rond het middaguur op het Dorpsplein. Maar dit jaar dus even niet.

De reguliere volgende editie van 's werelds grootste estafetteloop staat voor 23 en 24 april 2021 op de agenda.