Ap en Riet Stegeman-Broer op het balkon vlakbij de begane grond. Dochterlief staat er naast te lachen. Foto: Meike Wesselink
Ap en Riet Stegeman-Broer op het balkon vlakbij de begane grond. Dochterlief staat er naast te lachen. Foto: Meike Wesselink

65-jarig huwelijk wordt bijzonder gevierd op De Bloemenkamp

Ondanks de coronacrisis, had het echtpaar woensdag 6 mei een onvergetelijke dag

Door Meike Wesselink

GORSSEL - Ap en Riet Stegeman-Broer zullen de dag dat ze 65 jaar getrouwd waren, niet snel vergeten. Ondanks de coronacrisis, had het echtpaar woensdag 6 mei een onvergetelijke dag, georganiseerd door de kinderen en kleinkinderen.

Niet vanwege het feit dat er corona heerst, maar omdat hun lieve dochter er niet meer is, moeten Ap en Riet echt wel even slikken op deze bijzondere dag. "Dat ze er niet bij is, komt nu dubbel zo hard aan", aldus Ap. Natuurlijk is het belangrijk daarbij stil te staan, maar Riet en Ap zijn er de mensen niet naar om sip te blijven. Blij verrast waren ze dan ook met het onlinegesprek dat ze met burgemeester van 't Erve hadden, die ochtend. Riet: "De burgemeester was goed te zien op de computer en we hadden een leuk gesprek We hebben de burgemeester meteen maar gevraagd om De Bloemenkamp niet te slopen. Voor dat soort dingen moet je altijd eerst een afspraak maken op het gemeentehuis, maar nu hadden we hem gewoon aan de telefoon."

68 jaar geleden fietste Ap in Epse voorbij Riet die met haar vriendinnen op de fiets zat. Hij besloot direct om te draaien. "Nou, het was meteen raak hoor", aldus een nog immer verliefde Ap. "Ze was ook zo mooi". Het stel trouwde en verhuisde naar Eefde waar ze vijftig jaar gelukkig leefden.

Inmiddels wonen Ap en Riet met veel plezier op de Bloemenkamp in Gorssel, maar de 625 m2 tuin in Eefde heeft Ap nog steeds. Iedere dag rijdt hij er naartoe. "Er is niets lekkerder dan op een vorstvrije winterdag met de jas aan de grond te spitten". Nu is de tijd van zaaien en oogsten aangebroken en er zijn in de afgelopen maand al heel wat asperges gestoken. Met wat er verderop in het jaar nog wordt geoogst worden buren, vrienden en familie altijd rijkelijk verwend.

Ap en Riet houden dan ook erg van mensen en gezelligheid. Als Ap naar de tuin is, zwaait Riet vanuit haar raam aan De Bloemenkamp naar iedereen die voorbij komt. "Dat is gewoon gezellig", vindt Riet. Ook neemt ze alle pakketjes aan voor iedereen in het gebouw als ze er op dat moment niet zijn. "Iedereen weet dat ze die bij mijn kunnen ophalen."

Riet en Ap realiseren zich dat het iets bijzonders is, 65 jaar getrouwd zijn. "Zestig jaar komt nog wel eens voor", zegt Riet, "maar over een 65-jarig huwelijk hoor je niet zo vaak." De kinderen en kleinkinderen hebben het balkon dan ook flink versierd. Later die dag zouden Ap en Riet ook nog verwend worden met een orgelconcert vanuit de tuin, maar dat weten ze dan nog niet.

Wat is het geheim dat Riet en Ap al zo lang samen gelukkig zijn? Ap: "We zijn gewoon positief. We gaan niet over elk dingetje vallen. Ruzie hebben we niet veel, maar af en toe mag het best eventjes wapperen, dan rammelt de pan en dat hoort er ook bij. Over pannen gesproken; weet Riet wat Ap het lekkerst vindt om te eten? "Rundvlees met een vetrandje, dat heeft hij het allerliefst."