Verruim mogelijkheden voor ondernemers maar hou je aan de APV

Wij bevinden ons in een crisissituatie en het is noodzakelijk tijdelijk een aantal regels in te stellen om de crisis ‘de baas’ te worden. Nu dit lijkt te lukken zullen we alle zeilen moeten bijzetten om de economie en daarmee ook de financiering van onze verworvenheden weer in de benen te krijgen. Daarom moeten we onze ondernemers op alle mogelijke manieren helpen.

VVD en PvdA dienden een motie in om de horeca te ondersteunen, waarmee de raad de gemeente toestemming geeft af te wijken van 1. bestaand beleid, 2. vergunningen en/of 3. de APV (Algemene Plaatselijke Verordening (vroeger Algemene Politie Verordening)). Wij pleitten er voor de motie veel breder te trekken en ook te laten gelden voor andere ondernemers en verenigingen die zich richten op buitenactiviteiten.

Daarnaast vonden wij het belangrijk dat de APV uit de motie geschrapt werd omdat de APV de belangrijkste en meest omvattende gemeentelijke verordening is, de enige wetgevende regeling op gemeentelijk niveau. Het is helemaal niet nodig en zelfs gevaarlijk daaraan te sleutelen in crisistijden. Afwijken van bestaand beleid en vergunningen is ruim voldoende.

VVD was bereid de motie aan te passen. PvdA niet. Wat D66 betreft: tijdelijk afwijken van bestaand beleid en vergunningen prima (niet alleen voor horeca, maar trek het breder), maar leg niet vast dat je afwijkt van de APV.


Fractie D66 Lochem