Stephan Kamphuis. Foto's: Roel Hendriks
Stephan Kamphuis. Foto's: Roel Hendriks

Vrijwilligerswerk doe je nooit alleen

Voordat het Coronavirus in beeld kwam, waren tientallen vrijwilligers van de verschillende wielerclubs in de regio bezig met de aanleg van mountainbike ‘tracks’: smalle, vaak bochtige en uitdagende bospaadjes waar de liefhebbers van de mountainbikesport zich kunnen uitleven. Stephan Kamphuis, lid van de Wielertoerclub Gorssel (WTCG), coördineert en stimuleert.

Door Roel Hendriks

“Kijk, heb net een lading binnengekregen”. Stephan Kamphuis toont triomfantelijk een doos met bordjes, schroeven en pijlen. Het zijn spullen die hij nodig heeft als hij met zijn kompanen in de omgeving van Gorssel bezig is met zijn passie: het aanleggen en onderhouden van de verschillende routes die onder zijn stimulerende en enthousiasmerende leiding het afgelopen jaar in de omgeving van Gorssel tot stand kwamen.

Kamphuis liep al enige tijd rond met plannen om iets te doen aan het wekelijkse ritueel van het fietsen op een beperkt aantal weinig uitdagende paadjes in de directe omgeving. Het plan van de Stichting Achterhoek Toerisme om niet alleen de bestaande routes te verbeteren, maar ook nieuwe aantrekkelijke tracks aan te leggen, kwam voor hem dan ook als geroepen.

Het leidde er toe dat een groot deel van de vrije tijd van de oud-politieman gevuld werd met mtb- gerelateerde activiteiten. Hij noemt zichzelf de ‘kartrekker’. “Ik coördineer het overleg en ben aanspreekpunt voor eigenaren van de gronden waar de routes over lopen”.

De Gorsselnaar roemt de samenwerking van de verschillende wielerclubs die met financiële steun van de Stichting Achterhoek Toerisme MTB, de provincie Gelderland en de betrokken gemeenten een netwerk van aansluitende tracks tot stand brachten in het gebied tussen Warnsveld, Lochem, Vorden, Almen, Zutphen, Eefde en Gorssel.

Volgens Stephan Kamphuis speelde Patrick Jansen, eigenaar van het bedrijf Tracks&Trails, een belangrijke rol bij de aanleg van de tracks. “Patrick weet als oud-wereldkampioen MTB waaraan een uitdagende route moet voldoen. Hij heeft de tracks uitgezet, waarna een kraanmachinist de paden vrij kon maken. Vervolgens gingen de vrijwilligers aan het werk om de paden te egaliseren”. Kamphuis wijst er op dat bij de routebepaling de bestaande beplanting zoveel mogelijk in tact moest blijven.

Stephan Kamphuis is er de man niet naar om zichzelf op de borst te kloppen, maar hij was wel blij verrast toen het bestuur van de WTCG besloot om, als blijk van waardering, de eerste track die onder zijn leiding bij het kanaal in Eefde aangelegd werd de naam ‘Stephan Kamphuis Track’ te geven.“Ik vond het natuurlijk leuk, maar ik wil wel benadrukken dat het project alleen gerealiseerd kon worden dankzij de hulp van enthousiaste vrijwilligers. Zonder hen kan ik niks!”

Afbeelding