Hobama verwijt B&W Lochem bevoordeling van zonnepark

LOCHEM - B & W van Lochem goochelen met de startdatum van de evaluatie van het beleidskader zonne-energie. De vereniging Hobama schrijft dat verwijt in een brief aan het college. De vereniging voelt zich ernstig gedupeerd door dat gegoochel, dat volgens Hobama de aanvraag in de kaart speelt voor de aanleg van een zonnepark op het terrein Bekenschot bij Barchem. De vereniging roept het college op om die aanvraag op te schorten.

Die startdatum van de evaluatie is essentieel, want tijdens de evaluatie mag de gemeente geen nieuwe aanvragen voor een zonnepark in behandeling nemen. Volgens Hobama ligt die startdatum in de eerste helft van april, een aantal dagen voordat het bedrijf TPSolar op 17 april de aanvraag voor het zonnepark van 16 hectare met ruim 35.000 zonnepanelen indiende. Hobama voert als bewijs een op 14 april gedateerde brief van het college, waarin aan de gemeenteraad wordt gemeld dat de evaluatie is opgestart. Maar tot grote verrassing van de vereniging ‘toverde’ het College vorige week ineens 19 mei als nieuwe startdatum voor de evaluatie uit de hoge hoed.

Hobama vermoedt wel hoe dat komt. In een brief van 10 mei aan de gemeenteraad attendeerde de vereniging de raad op de bepaling in het beleidskader, dat gedurende de evaluatie geen aanvragen worden behandeld. “Kennelijk heeft het college die bepaling over het hoofd gezien, is het door onze brief wakker geschud en is 19 mei ineens als startdatum voor de evaluatie gemarkeerd om zo TPSolar terwille te zijn”, stelt voorzitter Hans Siemes van Hobama. “Het past bij de gedrevenheid van het college om zonneparken aan te leggen.” Hobama gaat op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur bij de gemeente documenten opvragen die nog sterker bevestigen dat de start echt begin april ligt.

Hobama heeft haar hoop gevestigd op de gemeenteraad, die het college moet terugfluiten. “Het college draaft maar door om zijn ambitie voor zonne-energie te realiseren en sjoemelt daarbij met data. Het kan niet zo zijn dat het college met twee tongen spreekt en dat de gemeenteraad dat laat passeren,” geeft hij aan.

Hobama hecht veel waarde aan de evaluatie van het beleid voor zonne-energie. De vereniging verwacht dat een flink aantal nieuwe bepalingen in het beleid wordt opgenomen, want daar ontbreekt het momenteel aan. Aanvragers voor zo’n industriële zonne-energie-installatie hebben nu een vrijbrief om op tal van plaatsen in de gemeente Lochem een enorm zonnepark neer te leggen. In het nieuwe beleid zal ongetwijfeld meer aandacht komen voor de schade en verrommeling die zo’n park aanricht in een fraai landschap zoals bij Barchem. Het ‘onzalige plan voor Bekenschot’ zal er dan niet komen, denkt Hobama.

Hans Siemes
Voorzitter Hobama