Even nog repeteren en de laatste aanwijzingen voor het kan beginnen. Foto: Arjen Dieperink
Even nog repeteren en de laatste aanwijzingen voor het kan beginnen. Foto: Arjen Dieperink

Laatste jaar op de basisschool verliep anders dan verwacht

LOCHEM - Het liep dit jaar volledig anders dan verwacht. Groep 8 van de Prins Hendrikschool zou dit schooljaar, net als de meeste andere groepen 8, op kamp gaan. Ook waren er andere activiteiten gepland, maar niets ervan ging door.

Door Arjen Dieperink

Binnenkort zwaaien ze net als op de andere scholen uit. De vijfentwintig kinderen van groep 8 krijgen les van juf Esther van den Berg - Bron. Juf Esther staat nu elf jaar voor de klas waarvan vier jaar op de Prins Hendrikschool. De laatste drie jaren heeft zij groep 8 onder haar hoede. De corona had ook effect op het laatste basisschool jaar voor haar leerlingen. Op 15 maart moesten de scholen sluiten tot 11 mei. Men draaide vanaf die datum met halve klassen. Vanaf 8 juni mogen alle kinderen weer hele dagen naar school toe.

De coronamaatregelen hadden ook effect op het laatste rapport voor groep drie en hoger van dit schoolseizoen. Juf Esther geeft een kleine toelichting: "Vorige week is ons speciale 'Corona-tijd rapport' meegegeven. Het geeft een beoordeling weer van de hoofdvakken. Maar waar we, gezien het thuiswerken en het tijdelijk niet geven van andere vakken, geen uitspraken doen over die vaardigheden." De leerlingen kregen thuis hun opdrachten. "Door digitaal les te geven moesten ze thuis gaan plannen en het was een mooie voorbereiding richting het voortgezet onderwijs. Ze zijn allemaal een stuk zelfstandiger geworden. Het mooie vond ik, daar ben ik best trots op, dat ze allemaal om half negen achter hun computer zaten", lachend kijkt Esther van den Berg omhoog, "Ach ja, een paar kinderen moest ik achteraan bellen of ze hun huiswerk zouden willen maken. Dat is allemaal wel weer goedgekomen."

Tijdens de eerste schooldag - toen de coronamaatregelen het toestonden - heb ik eerst met de klas gekletst, hoe ze het een en ander hadden ervaren. De antwoorden die ze gaven, waren als verwacht. Er waren leerlingen bij die het digitaal leren wel prettig vonden, had gaf hun rust en minder prikkels. Het gros miste het samenwerken en de vriendjes". Ze vervolgt: "Ik heb ze heel erg gemist. Digitaal les geven is toch anders dan mijn groep in de klas te zien zitten. Het jaarlijkse bezoek aan kamp Westerbork in Drenthe en het gezamenlijk op kamp gaan gingen dit jaar niet door. "Veel kinderen keken er naar uit. Nu hoorde ik dat sommigen in de schoolvakantie met de ouders er heen willen gaan. In plaats van op kamp gaan, hebben wij een speurtocht gehouden waarbij de kinderen verschillende opdrachten kregen. Veel opdrachten moesten ze met een mobieltje doen. Bijvoorbeeld een foto van een eend maken of de code kraken. Hadden ze dit goed gedaan dan kregen ze iets bij Bakker Bart."

Groep 8 heeft buiten de schoolactiviteiten, onder leiding van de ouders, toch nog een soort kamp gehad. In het buitengebied van Lochem hebben ze op ruime afstand van elkaar in een tent gebivakkeerd en verschillende activiteiten gedaan. Onder andere een vlot bouwen, in de Berkel zwemmen en een barbecue. De kers op de taart is voor groep 8 de musical. Afgelopen maandag vond twee keer een uitvoering plaats in de schouwburg. In de middag voor de grootouders en 's avonds voor de ouders. Allen kregen eerst een gezondheidscontrole en werden naar hun stoelen begeleid zodat de anderhalve meter gegarandeerd werd. Via een livestream kon er thuis worden meegekeken. De musical hebben de leerlingen binnen vijf weken moeten leren. "Eerst hebben ze hun rol moeten leren, dan de dansjes instuderen en het spel leren spelen. Ik ben hier ook heel trots op dat ze het gered hebben. Dit is niet niks, elke dag twee keer oefenen."

Volgende week maandagavond heeft haar groep nog een afscheidsavond, uiteindelijk zal groep 8 op dinsdag 14 juli om twaalf uur worden uitgezwaaid. Ze zijn klaargestoomd voor het voortgezet onderwijs. Juf Esther weet één ding al zeker, zij zal 'haar kinderen' enorm missen.