Vlnr: Nico Veldkamp,Hennie van Welbergen,Frank Teelen,Nico Paineau Salm, Henk van Zeijts, Mariska Kletter en Ge Postel. Foto: Arjen Dieperink
Vlnr: Nico Veldkamp,Hennie van Welbergen,Frank Teelen,Nico Paineau Salm, Henk van Zeijts, Mariska Kletter en Ge Postel. Foto: Arjen Dieperink

Voorzitter Hollandsche Molen bezocht Zwiepse Molen

ZWIEP - In het kader van het 100-jarig bestaan van Hollandsche Molen, bezoekt de voorzitter, Nico Papineau Salm, in een jaar tijd, honderd molens. Afgelopen zaterdag was de Zwiepse Molen als vierde in de rij aan de beurt.

Door Arjen Dieperink        

De Zwiepse Molen draaide haar rondjes, de zeilen waren uitgerold. Een partytent gaf bescherming aan de bezoekers van de horecagelegenheid. Iets verderop zat een gezelschap over de Zwiepse Molen te praten. Eén van de personen is Nico Paineau Salm, naast hem zit de wethouder van onder andere cultuur, Henk van Zeijts (GroenLinks). Tegenover hun zitten de molenaar Nico Veldkamp, molenaar in opleiding Frank Teelen en molenaar Hennie van Welbergen. Aan de kopse kant van de tafel nam Mariska Kletter plaats. Molenaar Ge Postel verzorgde ondertussen het terras en molenaar in opleiding Victor Reijs kon helaas niet aanwezig zijn.

Kletter was blij voor de belangstelling die de molen kreeg. "Ik ben blij dat de voorzitter van de Hollandsche Molen Nico Paineau Salm en de wethouder Henk van Zeijts aanwezig zijn." De molen kent ook de Stichting Behoud Zwiepse Molen. Het bestuur was voor de ontmoeting met de voorzitter Hollandsche Molen ook uitgenodigd, maar schitterde door afwezigheid. Het legt direct het probleem bloot. "Het is helaas, zoals een voormalig bestuurslid van de stichting heeft laten weten, een slapend bestuur", laat Mariska Kletter weten, uitbater van de horeca met de toepasselijke naam 'De Wiek', deze is gevestigd naast de molen. "De grond waarop de molen staat is van de stichting. Alles wat er omheen ligt en De Wiek is van mij. Het contract die ik met het bestuur van de Stichting Behoud Zwiepse Molen heb, eindigt in oktober. Ik heb ze uitgenodigd te komen praten. Tot op heden is het windstil. Sinds tien jaar betaal ik als exploitant de exploitatiekosten van de molen, waaronder de verzekeringen, brandveiligheid en al het kleine onderhoud. Binnenkort ga ik met pensioen en dan vind ik het niet logisch dat een Rijksmonument wordt onderhouden door een privé-persoon. Graag zou ik een beroep doen op financiële hulp van de gemeente Lochem, teneinde deze kosten te kunnen betalen. Samen met een fantastische vrijwilligersgroep zorgen wij immers voor dit prachtige boegbeeld van Lochem!"

De voorzitter van de Hollandsche Molen vraagt zich af of de gemeente iets kan betekenen om het bestuur van de Stichting Behoud Zwiepse Molen in beweging te krijgen. Hierop liet de wethouder Henk van Zeijts weten: "Het is een particuliere stichting waarbij de gemeente Lochem officieel niets van doen heeft. Wij kennen een monumentencoach in de ambtelijke organisatie, ik kan kijken of hij misschien iets zou kunnen betekenen." Het onderhoud van de Zwiepse Molen baart zorgen, hierbij verwijzen de aanwezige molenaars op verschillende onderhoudspunten. De stellingen dienen vernieuwd te worden en men heeft last van de bonte knaagkever. Mariska Kletter vond het bijzonder jammer dat er geen bestuursleden van de stichting aanwezig waren.

De voorzitter van de Hollandsche Molen geeft enkele tips. Bijvoorbeeld bij welke fondsen men eventueel kan aankloppen en vraagt zich af de monumentenwacht iets zou kunnen betekenen. "De monumentenwacht constateerde de gebreken en komt na twee jaar weer terug om te constateren dat er niets is veranderd", reageert een van de molenaars. Daarna gaat het gezelschap de molen in om de gasten Salm en Van Zeijts kennis te laten maken met de werking van de molen. Na de rondleiding bedankte Salm voor het ontvangst waarna Frank Teelen lachend reageerde: "Een beetje jammer voor jou dat je van de honderd molens die je gaat bezoeken, vandaag het hoogtepunt van al je bezoeken hebt gehad."