Vlnr: Arjan Klein Hazebroek, Hanneke Westland en Gertjan Krediet. Foto: Arjen Dieperink
Vlnr: Arjan Klein Hazebroek, Hanneke Westland en Gertjan Krediet. Foto: Arjen Dieperink

Beter een goede buur dan een verre vriend

LOCHEM - Vanaf 2015 loopt de actie Verkiezing van de Beste Buur. Het wordt georganiseerd door Stichting Welzijn Lochem en in de praktijk door het project Goede Buren. De actie wordt gesteund door de gemeente Lochem, politie en de woningcorporaties.

Door Arjen Dieperink

De Achterhoekse vlag wappert vier aan de voorgevel van het huis aan de Heuvelenweg. Arjan Klein Hazebroek doet de deur open. Hij was samen met zijn vrouw Hanneke Westland 'Beste buur' 2019'. Kort daarna komt Gertjan Krediet met een bos zonnebloemen achterom lopen. "De bos is zo voor jullie en kan mooi straks op de foto", laat hij Klein Hazebroek weten. Krediet werkt bij de Stichting Welzijn Lochem en zorgt voor de Verkiezing van de Beste Buur. "Ah, daar komt mijn vrouw aan. Ik kan het aan het autogeluid horen", is de reactie van Arjan Klein Hazebroek. Zijn vrouw, Hanneke Westland, komt op gepaste afstand erbij zitten. "

Het is voor het eerst dat een echtpaar als Beste Buur is gekozen. Normaliter kiezen wij één persoon uit. De jury kwam als volgt tot het oordeel: "We zouden een van hen tekort doen als we ze niet beiden tot Beste Buur uitroepen'. Beiden zijn een bindende factor in de buurt." Het echtpaar kijkt Krediet aan en halen hun schouders op. "Wij doen gewoon wat een ander ook in de buurt zou hebben gedaan" is de reactie van Hanneke Westland. Haar man knikt instemmend. "Nou dan zie ik anders", laat Gertjan Krediet weten. "Als er plotseling iemand naar het ziekenhuis moet worden gebracht, dan staan jullie klaar. Zelfs jullie grote tuin is ter beschikking geweest voor het buurtfeest. Nee, je kunt hetgeen wat jullie doen niet onder de noemer mantelzorg plaatsen. Het is jullie van harte gegund."

Drie buren hebben Arjan Klein Hazebroek en Hanneke Westland voorgedragen. "Iedereen zat in het complot om te voorkomen dat wij op de dag van de uitreiking van de prijs niet thuis zouden zijn. Ook onze dochter deed mee om mij hier te houden", laat Hanneke vrolijk weten. "Ik was achter in de tuin bezig toen het hele gezelschap kwam. Zelfs de Beste Buur van het jaar daar voor was aanwezig." Arjan laat ondertussen de wisselbeker zien en het bijbehorende certificaat.

Voorheen werd de verkiezing georganiseerd door buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is begin van dit jaar opgegaan in GoedeBuren, deze laatste bied een breder aanbod dan buurtbemiddeling. Men biedt zowel advies rond woonoverlast als bemiddeling bij burenruzies. Vanaf 22 juli kan men de buren gaan nomineren op de site www.goedeburenlochem.nl Na het invullen van het nominatieformulier, door het aanklikken van de knop 'ik nomineer een buur', wordt men begeleid. Naar aanleiding van de ingevulde motivatie baseert de jury het oordeel van de verkiezing. Iedereen in de gemeente Lochem kan meedoen. De nominatie sluit op 11 september. De jury bestaat uit personen van de politie, woningcorporatie en de organisatie GoedeBuren. Op zaterdag 26 september zal de Beste Buur worden gehuldigd. Arjan Klein Hazebroek en Hanneke Westland zullen bij de uitreiking aanwezig zijn.


goedeburenlochem.nl