Foto: PR
Foto: PR

Historische films in hoge kwaliteit te zien

LOCHEM - Het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem bezit een groot aantal smalfilms in diverse formaten, opgenomen tussen ongeveer 1930 en 1980. Grote delen van die collectie zijn geschonken door de Smalfilmclub Lochem en de vereniging Laren en Oranje. Vanwege de (groeiende) historische waarde van dit soort materiaal bleek het Regionaal Archief Zutphen (RAZ) geïnteresseerd om de bewaring en het beheer ervan over te nemen.

Gekoppeld aan deze overdracht zijn alle films opnieuw gescand, zodat zowel het RAZ als het HG de beschikking hebben over digitale kopieën in hoge kwaliteit. Dit alles kon worden gedaan dankzij een flinke investering van het RAZ en een even flinke subsidie van de gemeente.
Nu de films in technisch goede conditie zijn loont het de moeite om ze ook inhoudelijk beter vertoonbaar te maken. In overleg met het RAZ gaan Wout Klein en Bart Verdult diverse montages, selecties en collages maken, die bij diverse gelegenheden vertoond kunnen worden. Zo zullen ongetwijfeld hun resultaten te zien zijn tijdens het Geschiedeniscafé en op de website van het HG.
Het eerste product van Klein en Verdult is 'Lochem in de Vrije jaren 70'. Dit is een selectie uit de Journaals van de Lochemse Smalfilmclub, deels opgenomen door Gerrit de Boer (1935-2018). Deze filmselectie zal continu te zien zijn tijdens de expositie 'Sporen in het Landschap' die van 10 augustus tot 27 september gehouden wordt in het Stadshuus en die gewijd is aan het fotografisch werk van Gerrit de Boer, jarenlang bestuurslid van de stichting 'Dag Lochem', die de tentoonstelling organiseert.
Het doorgaan van de komende bijeenkomsten van het Historisch Genootschap is vooralsnog onzeker. Het Geschiedeniscafé van 5 september gaat in elk geval niet door. Over de andere wordt later beslist. Op de agenda staan voor 14 oktober Petra Wolthuis over de april/mei staking in 1943 en voor 18 november Jacques C. Duivenvoorden over de IJssellinie. Op 28 november is er weer een Geschiedeniscafé gepland.