Albert Heijn

, de supermarkt die de afgelopen maanden zoveel meer omzet heeft gescoord, heeft zijn filiaal in Lochem uitgebreid en vernieuwd. Meer assortiment en bredere gangen. Dat laatste was geen luxe, zeker niet in Coronatijd. Maar men was er kennelijk ook op gebrand om nog efficiënter te gaan werken dan men al deed. Niet nog meer scholieren en studenten bij de kassa en voor het vakken vullen, neen, minder studenten en scholieren en 4 van de 6 kassa’s er uit. In de plaats daarvan schitteren er nu 6 zelfscankassa’s. Vandaag deed ik weer eens boodschappen bij deze keten en ging in een lange rij van 7 klanten staan, voor die ene kassa, die nog bediend werd. Oja, er liepen ook twee medewerksters rond, die zich druk maakten om klanten over te halen kennis te maken met de zelfscankassa’s. Waarna je ook nog gecontroleerd werd op je bon, als je dat na enige moeite had willen uitproberen.
Voor alle duidelijkheid hingen er nu ook een lichtreclamebord boven de bediende kassa, waarop stond te lezen: “Heeft u al gezien dat wij zelfscankassa’s hebben?” (Geadresseerd door AH/samen). De beide medewerksters werden door mij aangesproken op het feit dat er 6 zelfscankassa’s door de klanten genegeerd werden en dat er zich een rij van 7 klanten voor die ene bediende kassa had gevormd. Haastig werd er een tweede bediende kassa geopend. Meer kan niet, want Albert Heijn Lochem kent nog maar twee ‘normale’ kassa’s. AH/samen staat voor mij symbool voor een lange rij voor de bediende kassa.

Hoeveel nulurencontractanten zouden er hiermee aan de kant zijn gezet? En zouden de klanten van Albert Heijn hier zelf om gevraagd hebben? Is dit een goede innovatie na de vele ontslagen, die Corona heeft opgeleverd? Moeten we er echt op uit zijn om alle eenvoudige banen aan de onderkant van de samenleving weg te bezuinigen? Slechte beurt van de grutter, die zich zo nadrukkelijk profileert als de meest voor de hand liggende leverancier van onze dagelijkse boodschappen.

Pieter Arts,
Lochem