De sector heeft zelf een aantal alternatieve plannen ontwikkeld

Vervolg van voorpagina
Door Henri Bruntink

LOCHEM - De boeren hadden zich met twee trekkers en een paar statafels opgesteld op de Markt om het publiek om steun te vragen. Zo’n 250 mensen zetten hun handtekening onder een petitie en die werden even later in ontvangst genomen door wethouder Henk van Zeijts.

Voorzitter Robbert Haijtink van de afdeling Achterhoek-Noord toonde zich tevreden over de respons. Op de markt was volgens hem weinig te merken van eventueel tanende goodwill van het publiek jegens actievoerende boeren. LTO kiest, anders dan sommige actiegroepen, meest voor milde vormen van actievoeren en Haijtink heeft ook een genuanceerd verhaal te vertellen. Overigens is LTO (landelijk) een dag na het optreden in Lochem uit het overleg met de minister gestapt omdat er geen vooruitgang werd geboekt. Het wachten is nu op doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). LTO vindt dat het plan van tafel moet en dat er, zelfs als de berekeningen van PBL meevallen een gebaar moet komen van de minister.

Verstoorde balans
Wat de minister wil zorgt volgens de boeren voor een verstoring van de balans in het dieet van melkvee. Dat kan kwalijke gevolgen hebben voor de gezondheid van dieren. Met name drachtige koeien hebben eiwitrijk voedsel nodig voor de ontwikkeling van het ongeboren kalf en om zelf in goede conditie te blijven. Verlaging van het eiwitgehalte betekent dat de koe meer ruwvoer moet eten en dikker wordt.

Koeien ‘vervetten’
De dierenartsen wijzen er in de verspreide flyer op dat bij koeien die ‘vervetten’ gemakkelijk geboorteproblemen ontstaan en dat na de geboorte sprake kan zijn van een verstoorde stofwisseling. Dit zorgt weer voor verminderde weerstand en een verhoogde vatbaarheid voor infecties. Het kalf kan een groeiachterstand oplopen of zelfs sterven door ernstige diarreeproblemen als gevolg van een slecht ontwikkeld darmstelsel. “Als dit soort problemen zich voordoen kun je daar tot wel twee jaar last van houden”, zo waarschuwt Robbert Haijtink.

Paniekvoetbal
Wat de melkveehouders verder steekt is dat het lijkt op paniekvoetbal van het Kabinet dat de stikstofproblematiek zelf heel lang voor zich uit heeft geschoven en nu moet ‘leveren’. De boeren worden nu geconfronteerd met een ingreep die in de laatste vier maanden van dit jaar (vanaf 1 september) hun bedrijfsvoering in de war dreigt te schoppen, met als argument dat de bouwsector de ruimte moet krijgen. Wat na deze vier maanden gaat gebeuren is nog niet bekend. Haijtink: “Het wrange is ook dat onze sector in de afgelopen jaren percentueel verreweg de grootste stikstofreductie van alle sectoren heeft behaald.”
Overigens wijzen de dierenartsen er verder op dat het eiwitprobleem eventueel te tackelen is door de koeien eiwitrijk gras te voeren. Gevolg daarvan is echter dat de dieren juist méér stikstof gaan uitscheiden. Dat is tegengesteld aan het beoogde effect.

Alternatieven
De sector heeft zelf een aantal alternatieve plannen ontwikkeld. De eis is nu dat het omstreden plan van tafel gaat en dat serieus naar die alternatieven wordt gekeken. Naar aanleiding van de het gestaakte overleg met het ministerie hebben de voorzitters van LTO en het Nederlands Agrarische Jongeren Kontakt (NAJK) een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Beide organisaties willen dat álle sectoren reducties moeten doorvoeren. De landbouw wil haar verantwoordelijkheid niet ontlopen, maar kiest voor duurzame inzet gericht op innovaties, structuurversterking en stimuleringsregelingen die meerjarig effect hebben. 'We stellen stappen voor die niet alleen op papier maar ook in de echte boerenwereld werkbaar zijn. De voermaatregel heeft gewoon geen zin en is niet uitlegbaar’, aldus beide organisaties.

Gemeente Lochem
Wethouder Henk van Zeijts van de gemeente Lochem heeft milieu in zijn portefeuille. Hij kwam vorige week woensdag naar de Markt om de ingezamelde handtekeningen in ontvangst te nemen. Hij sprak uitgebreid met de aanwezige LTO-mensen over alles wat momenteel op de boeren afkomt. Van Zeijts ziet het in de voor de gemeente nog altijd belangrijke sector wringen doordat er enerzijds steeds meer regels en eisen komen, terwijl het toekomstperspectief voor veel boeren er toch al niet beter op wordt. “We hebben gelukkig nog veel familiebedrijven in onze gemeente en dat is een prima zaak. Dat moeten we zo proberen te houden.”

Geen formeel standpunt
In deze tijd van reces en vakantie kon de wethouder geen formeel collegestandpunt innemen. Ook is het op dit moment niet mogelijk om namens de gemeente actie te ondernemen richting ministerie van landbouw. Een aantal gemeentebesturen in de zogeheten Food Valley – de regio Barneveld-Ede – hebben wel een brief naar de minister gestuurd waarin ze de boeren steunen. Ook gemeenten in de regio Zwolle-Deventer-Raalte kwamen in actie, naar aanleiding van de recente blokkade door boeren van het AH-distributiecentrum in Zwolle.