Uitsluitend bewoners van de kernen Lochem, Barchem, Exel en Laren en het bij die plaatsen behorende buitengebied kunnen beroep doen op de stichting. Foto: Arjen Dieperink
Uitsluitend bewoners van de kernen Lochem, Barchem, Exel en Laren en het bij die plaatsen behorende buitengebied kunnen beroep doen op de stichting. Foto: Arjen Dieperink

Kuurmanstichting, een sociaal vangnet

LOCHEM - Het is één van de laatste sociale vangnetten, de Kuurmanstichting. De stichting is vernoemd naar Geert Kuurman. Een weldoener die zijn nalatenschap bestemde voor mensen die financieel in de knel zitten.

Door Arjen Dieperink

De Stichting G. Kuurman Hzoon is in 1973 opgericht als liefdadigheidsinstelling en beheert een fonds dat is gevormd uit de nalatenschap van de in datzelfde jaar overleden Geert Kuurman. Kuurman was na zijn terugkeer uit voormalig Nederlands-Indië woonachtig in Lochem. Uitsluitend inwoners van de gemeente Lochem, zoals deze bestond voor de samenvoeging met Gorssel (op 1 januari 2005), kunnen een beroep op de Stichting doen.

Het bestuur wil graag de naam en de doelstelling van de Kuurmanstichting meer bekendheid geven. Aan tafel zitten de bestuursleden Toon Sesink, voorzitter sinds oktober 2011, en Jacqueline Wesselink-van der Heijden die vanaf 1 september 2018 fungeert als secretaris. Samen met de in oktober 2008 aangetreden penningmeester Jan Janssen vormen zij het bestuur. Jacqueline Wesselink: "De aanvragen die wij krijgen komen in vrijwel alle gevallen via een hulpverlenings- of begeleidingsorganisatie bij ons terecht." Belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van een bijdrage is dat er geen enkele andere mogelijkheid (meer) is om de financiële problemen van de betrokkene te verlichten. In 2019 werden drieëndertig aanvragen gehonoreerd en veertien afgewezen. De verzoeken worden beoordeeld op basis van de informatie die de aanvrager heeft verstrekt middels een aanvraagformulier op de website van de stichting.

Deze website, www.kuurmanstichting.nl, is in 2019 ingrijpend vernieuwd en bevat alle informatie die voor het doen van een aanvraag van belang is. De Kuurmanstichting maakt in vrijwel alle gevallen geen geld over naar de aanvrager zelf, maar naar de betrokken instantie of winkel. Ook verstrekt de Kuurmanstichting jaarlijks een kerstgift aan mensen met een inkomen op bijstandsniveau met een of meer kinderen jonger dan achttien jaar. In 2019 vierenzeventig. "Wij vragen de gemeente Lochem of men een brief aan de bij haar bekende doelgroep wil sturen met de vraag of men een kerstgift wenst te ontvangen. Deze mensen kunnen dan vervolgens een aanvraag bij ons indienen.” In de dure decembermaand is dit voor deze groep een heel welkome aanvulling op hun budget.

”Wij komen heel uiteenlopende situaties tegen", zo laat de voorzitter weten. "Het kan gaan om onder andere ziektekosten, huurschulden, belastingschulden, uitvaartkosten, kosten voor psychologische hulp of in uitzonderlijke gevallen zelfs boetes van het Centraal Justitieel Incassobureau." De Stichting onderhoudt goede contacten met de gemeente Lochem ('t Baken), Stichting Welzijn Lochem, Stadsbank Oost Nederland, diverse bewindvoerders en vele anderen. Naast de hulpverleningstaak is de Kuurmanstichting verantwoordelijk voor het onderhoud van het graf van Geert Kuurman in Meppel en het beheer van de in eigendom van de stichting zijnde voormalige woning van Kuurman. De beide bestuursleden spreken tot slot de hoop uit dat het tot in lengte van dagen mogelijk zal blijven om mensen in financiële problemen te helpen.”