Onder het toeziende kop van het Zwijnshoofd is het duim omhoog, wij gaan er iets moois van maken. Foto: Arjen Dieperink
Onder het toeziende kop van het Zwijnshoofd is het duim omhoog, wij gaan er iets moois van maken. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Zwijnshoofd komt in jonge handen

LOCHEM - Grandcafé-restaurant Zwijnshoofd in de Bierstraat komt in andere handen. Vorige week berichtte de Berkelbode daarover. Twee jonge ondernemers gaan het bedrijf voortzetten. Tijd om kennis te maken.

Door Arjen Dieperink

Ze staan buiten in gesprek met de huidige uitbater, Rop Marks. Die wil op 29 augustus nog even uitpakken. "Alles moet dan weg. Ik heb burgers van de grill en de drank kan hier gedronken worden of gekocht en meegenomen worden." Marks blijft wel in de horeca werken en gaat ergens anders als kok aan de slag, laat hij weten. Tevens blijft hij betrokken bij het oktoberfeest in Lochem: "Dat doe ik samen met Hugolien Nobel." Ook het Bier & Burger festijn wil hij blijven organiseren. "Het hangt van de corona-maatregelen af of dat door kan gaan", aldus Rop Marks.
Anne en Dillon
Ondertussen hebben Anne Blaauw en haar partner Dillon Nijenhuis aan tafel plaatsgenomen. Zij worden in hun horeca-avontuur bijgestaan door Theo en Miranda Blaauw. De laatste twee zijn geen onbekenden in de horecawereld. Zij runnen al jarenlang Restaurant en Spelerij de Witte Wieven in Zwiep. Het echtpaar Blaauw neemt ook aan de tafel plaats. Wijzend naar Anne en Dillon zegt Miranda Blaauw: "Zij gaan de zaak runnen en wij staan hen met onze kennis en ervaring bij."
Anne Blaauw en Dillon Nijenhuis knikken instemmend, met hun leeftijden van twintig en eenentwintig jaar zijn ze wel een van de jongste horeca-ondernemers. "Onze handen jeuken, wij hebben er zin in", zegt Anne terwijl zij naar Dillon kijkt. "Jazeker", beaamt hij. "Ik kan niet wachten om te beginnen. Wij komen beiden uit een horecanest."

Mooie opstap
Op jeugdige leeftijd deden ze allebei al de nodige ervaring op. Toch kunnen ze tijdens hun ondernemerschap op de steun en kennis rekenen van Theo en Miranda Blaauw. "Voor hun is dit een mooie opstap om in de horeca te beginnen. Je moet niet direct beginnen met een zaak zoals wij hebben, het restaurant en Spelerij de Witte Wieven. Dan komt er te veel in een keer op je pad. Zo'n bedrijf als het Zwijnshoofd is ideaal."
De jonge ondernemers knikken instemmend en Nijenhuis vult aan: "Wij gaan wel het een en ander veranderen. Om te beginnen de patio, daar gaan wij de mogelijkheid creëren om te eten. Ook de kaart zal worden aangepast en naar verwachting uitgebreider zijn.". Aan de voorgevel willen de jonge ondernemers lage tafels plaatsen in plaats van een grote statafel met krukken.
"Het moet uitnodigend zijn om lekker met een stel aan te gaan zitten", reageert Miranda Blaauw. "Je kijkt nu erg donker in de zaak, daar willen wij ook het een en ander aan veranderen. De stamtafel verplaatsen we van de bar naar het verhoogde gedeelte, rechts in de zaak. Zo kunnen stamgasten lekker bij elkaar zitten zonder de tafels waar gegeten wordt te storen. Op deze manier bedien je beide groepen."

10 oktober
Direct nadat Rop Marks zijn Zwijnshoofd heeft gesloten zal met het opknappen van het pand worden begonnen. Met krantenpapier voor de ramen wordt voorkomen dat men vroegtijdig te zien krijgt hoe het een en ander eruit gaan zien. Op 10 oktober zullen de nieuwe uitbaters het Zwijnshoofd weer openen.