Een overzicht van het recreatiebedrijf De Heksenlaak. Foto: Jorrit van de Kolk
Een overzicht van het recreatiebedrijf De Heksenlaak. Foto: Jorrit van de Kolk

Camping-horeca-

manege: De

Heksenlaak is van alle markten thuis

Vervolg van voorpagina
Door Jan Hendriksen

BARCHEM - De slogan is tevens een woordspeling. Want Normaal (de band) en Barchem zijn al decennialang aan elkaar verbonden. Zeker in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw toen de Achterhoekse dialectgroep steevast optrad tijdens het muziekfestival in Barchem. En ook vorig jaar, toen de dialectband zich weer presenteerde aan de voet van de Barchemse Kaleberg. “Toen hebben we een groot aantal Normaal-fans kunnen verwelkomen op onze camping omdat ze op andere campings niet welkom waren. En ook dit jaar zouden op Hemelvaartsdag weer honderden ‘anhangers’ naar onze speciaal ingerichte ‘Normaal’-camping in Zwiep komen. Maar iedereen weet waarom dat allemaal geen doorgang vond”, vertelt Annemiek van Dijk-Klokman.

Deel
De 46-jarige Annemiek groeide als kind op tussen de campinggasten. Het waren namelijk haar vader Jan en moeder Willy Klokman die in 1970 een nieuwe weg insloegen met een kleinschalige groepsaccommodatie op de deel van hun toenmalige boerderij. Zodra de melkkoeien in het voorjaar naar buiten gingen, het weiland in, waren school- en scoutinggroepen welkom op het boerenbedrijf. De deel werd dan het domein van de kinderen, om te slapen en te spelen.

Langzaam maar gestaag groeide de camping. Stacaravans en chalets leverden een vast en trouw publiek op. Het aantal plaatsen op de camping is inmiddels uitgegroeid naar 110 vaste plaatsen en honderd toeristenplaatsen. En die zijn momenteel zo goed als allemaal bezet.

“We kunnen duidelijk merken dat veel landgenoten dit jaar niet naar het buitenland op vakantie zijn. Dit maakt het verloren voorseizoen nog enigszins goed. Maar we hebben financieel de laatste maanden wel een flinke aderlating ondergaan. Vrijwel alle bruiloften en partijen die voor dit jaar in de agenda stonden voor de grote feestzaal zijn geannuleerd of naar volgend jaar verplaatst. Het is te hopen dat alles rond het corona-virus rustig blijft. Anders is de financiële schade voor veel bedrijven niet te overzien”, zegt Wilco van Dijk (49).

Verplaatsing
Midden jaren tachtig verhuisden Annemieks oom en tante middels een boerderijverplaatsing in het kader van een regionale ruilverkaveling hun agrarische activiteiten naar Ruurlo. Zodoende kwam er in de directe omgeving ruimte vrij om een manege te starten die een groot aantal jaren door Annemieks broer werd gerund. Sinds jaar en dag wordt daar ook de grootste overdekte rommelmarkt van Nederland georganiseerd door de Barchemse Barchschole, en in het verleden traden er bekende popgroepen op als De Dijk en de Klostertaler Muzikanten.

In 2003 werd de deel van de voormalige boerderij van Annemieks oom en tante verbouwd tot een grote feestzaal. “We zijn dus een echt ‘gemengd recreatiebedrijf’. Daar kwamen we achter toen de gemeente Lochem dit voorjaar in verband met de maatregelen in het kader van de corona-crisis alle vergunningen introk”, vertelt Annemiek die wethouder Eric-Jan de Haan van recreatie en toerisme van de gemeente Lochem uitnodigde. Zij wilde hem laten zien wat voor bedrijf ze samen met Wilco en een aantal vaste medewerkers runt. “En hij kwam erachter dat ons bedrijf veelzijdig en veelomvattend is.”

Jubileumactiviteiten
Het had in 2020 een feestelijk jubileumjaar moeten worden. Maar de corona doorkruiste alle jubileumactiviteiten die Annemiek en Wilco van Dijk in het kader van het vijftigjarig bestaan van het recreatiecentrum voor ogen hadden. Toch zit het tweetal absoluut niet bij de pakken neer. De draad is sinds de versoepeling van de corona-maatregelen weer opgepakt. De bezetting van de camping is momenteel optimaal, de manege is weer in gebruik, er worden weer kleinschalige activiteiten georganiseerd en voor volgend jaar zijn er alweer volop plannen gemaakt. Alleen de grote feestzaal en de groepsaccommodatie zijn momenteel nog niet in gebruik.

Moderniseren
Naast de de uitgestelde jubileumactiviteiten willen Annemiek en Wilco van Dijk op de camping het toiletgedeelte moderniseren, een nieuwe wasserette creëren en het zwembad renoveren. De bruiloften en partijen en verenigingsactiviteiten liggen momenteel helemaal stil. Zo zou deze week de traditionele Barchemse Paarden4Daagse van start zijn gegaan bij De Heksenlaak. Ook het Barchemse gezelligheidskoor Efkes Anders repeteert nog niet. Wat wel bij De Heksenlaak plaatsvindt is de zeskamp op zaterdag 29 augustus, georganiseerd door Vereniging Contact Barchem. Het is een alternatief voor de Barchemse jeugd omdat het Barchems Feest dit jaar niet zoals gebruikelijk door kon gaan.

Biljartvereniging
"En o ja: per 1 september maakt ook Biljartvereniging In de Groene Jager gebruik van de faciliteiten van De Heksenlaak. Het biljart van hotel-café-restaurant In de Groene Jager is al verhuisd naar de nieuwe plek. Daarnaast willen we in de komende maanden ook een darttoernooi organiseren en treedt op zaterdagavond 29 augustus de band Greenlight op. En als het weer mogelijk is gaat de Vordense band De Bankdirecteuren op zaterdagavond 31 oktober in de grote feestzaal in de herkansing na hun geannuleerde optreden in maart", vertellen de eigenaren trots.

Kortom: er is volop reuring op de ‘normaalste’ camping in de regio, en dat blijkt ook uit de bijna vijftien minuten durende film ‘50 jaar Heksenlaak. “Wij kijken terug op vijftig mooie, leuke, feestelijke en vooral gezellige jaren. Op naar de volgende vijftig jaar”, besluiten Annemiek en Wilco.


Meer foto's op berkelbode.nl

Wilco en Annemiek van Dijk-Klokman. Foto: PR
In 1970 startten Jan en Willy Klokman met een bescheiden camping. Foto: PR
Een ansichtkaart van De Heksenlaak uit de jaren tachtig. Foto: PR
Volgend jaar wil De Heksenlaak het zwembad renoveren. Foto: PR