'Het blijft een mooi gezicht als alles goed werkt', aldus Jan Regelink. Foto: Arjen Dieperink
'Het blijft een mooi gezicht als alles goed werkt', aldus Jan Regelink. Foto: Arjen Dieperink

Nostalgie: maaien met de Rapper zelfbinder

BARCHEM - Op een akker aan de Wiersserbroekweg waren zaterdagmiddag diverse liefhebbers aanwezig om te kijken naar het maaien van zomertarwe met een Rapper-maaimachine van bouwjaar 1958. De Rapper werd voortbewogen door de Massey Ferguson 35, een tractortype dat van 1956 tot 1960 werd gefabriceerd.

Door Arjen Dieperink

De Rapper is door Wim Weenink, Johan Roekevisch en Jan Regelink aangeschaft. "Wij hebben de Rapper gekocht en de ruim zestig jaar oude machine opgeknapt", laat Regelink weten terwijl anderen aan de maaimachine aan het sleutelen zijn. Het samenbinden van de gemaaide zomertarwe doet de machine nog niet goed. Jan Regelink is werkzaam bij een loonbedrijf, wat zijn liefde voor oude landbouwmachines verklaart. "Het mooie is om het weer aan de gang te krijgen, zo'n dertig uur sleutelwerk hebben wij er al aan gehad. Het is toch mooi als het werkt zodat je de oude landbouwvoertuigen in ere kunt houden", aldus Regelink.

'Wij hebben

de ruim

zestig jaar

oude machine

opgeknapt'

Ondertussen gaat de tractor weer rijden. Een tweede poging om te kijken of het maaien goed verloopt. Na vijf meter te hebben gemaaid wordt het geheel weer stilgelegd. Het lukt helaas nog niet om de gemaaide zomertarwe automatisch te binden. Richard Mesland is druk aan het sleutelen om het bindmechanisme te laten werken. Als het sein 'koffie' klinkt, en de koffie met krentenbollen - met roomboter - wordt uitgedeeld, is Mesland nog steeds aan het sleutelen. Met een lange pijp wordt handmatig het bindmechanisme getest. Wederom komt de zomertarwe ongebonden er uit.

"Jan, jij hebt deze machines in het verleden wel zien werken?", luidt de vraag aan de 88-jarige Jan Amtink. Hij antwoordt bevestigend: "Ja zekers! Eigenlijk kwamen deze machines veel later naar de Achterhoek dan elders in het land." Jan Amtink is op de boerderij tegenover Dierenherberg Het Grote Veld opgegroeid. Na het trouwen trok hij bij zijn schoonouders in die een boerderij in Het Veen hadden. Tot op late leeftijd was hij boer van een gemengd bedrijf.

Amtink, lachend: "Al deze 'leu' hebben nog nooit de maaimachine in het dagelijkse werk meegemaakt." Dan laat Henny Perfors weten dat de originele gebruiksaanwijzing van de machine aanwezig is. Met schuurpapier en diverse aanwijzingen en opmerkingen verder, wordt er wederom een poging gedaan. Het eerste portie komt ongebonden te voorschijn, het tweede - en ook de volgende - wordt automatisch gebonden. Zo hebben al die 'leu', die de machine nog nooit in het dagelijks werk tegenkwamen, het toch voor elkaar: de Rapper doet het weer als vanouds.