Dina en Jan Amtink zijn vijfenzestig jaar getrouwd. Foto: Arjen Dieperink
Dina en Jan Amtink zijn vijfenzestig jaar getrouwd. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Jan en Dina Amtink, vijfenzestig jaar samen

Echtpaar leerde elkaar kennen tijdens revue van coöperatie De Graafschap

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Het heet een briljanten huwelijk: op 2 september is het 65 jaar geleden dat Jan Amtink en Dina Vonkerman trouwden. Een dag die het echtpaar samen met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen zal vieren.

Het lange pad vanaf de weg naar de boerderij is voorzien van oude perenbomen. Aan de zijkant van de boerderij Vennenhof zitten Jan en Dina Amtink al te wachten. "Ik heb je stoel aan de andere kopse kant gezet, dan zitten wij op een veilige afstand van elkaar", zegt de kwiek ogende Jan.

Amtink werd op 19 maart 1932 geboren in het Zutphense ziekenhuis. Zijn ouderlijk huis stond tegenover Dierenherberg Het Grote veld en is kortgeleden gesloopt. Jan woonde er met zijn ouders, opa en zijn jongere broer. Dina werd geboren op de boerderij Vennehof, op 7 juli 1933. Ze gingen allebei naar de Klein Dochterense school maar leerden elkaar pas echt kennen tijdens de revue van coöperatie De Graafschap, het gebouw daarvan stond op het terrein dat we nu nog kennen als het Graafschap-terrein tussen de supermarkten. "De Graafschap bestond toen vijftig jaar", aldus Jan. Ondertussen schuift Dina voorzichtig een zwart-witfoto over tafel. "Dat ben ik", zegt ze en wijst naar een jongedame op de foto die het bord vasthoudt met de tekst 'kunstmest'. De foto is genomen tijdens de revue.

Jan: 'Ik denk

dat ik wel

één van de

oudste fans

van Normaal

ben'


Erehaag
Op 2 september 1955 trouwden Jan en Dina in het gemeentehuis van Laren. Jan Amtink trok in bij Dina in haar ouderlijk huis. Op een oude krantenfoto zijn Jan en Dina te zien voor het gemeentehuis van Laren. Genomen omdat bij hun huwelijk veertien Bergruiters uit Barchem een erehaag vormden. Die eer viel toen het kersverse echtpaar ten deel omdat ze allebei lid waren van die vereniging. "Behalve wij tweeën leeft er nog maar één persoon op die foto", wijst Jan aan.

Dina schuift nog een foto over de tafel. "Kijk, dit zijn wij ook", zegt ze trots. Op de foto zitten Jan en Dina Amtink op de paarden. "Op ons vijftiende jaar reden wij al paard", aldus Jan. Het is een liefhebberij die ze lang hebben kunnen volhouden, zo tot hun vijfenzeventigste jaar. "Tegenwoordig rijden wij niet meer, maar onze dochter Joke nog wel", laat het echtpaar weten. Dat Jan boer zou worden was voor hem vanzelfsprekend, hij had een gemengd boerenbedrijf.

Normaal-fan
Op tafel ligt ook een fotoboek. Jan en Dina Amtink wonnen een prijs van de gemeente Lochem, die bleek te bestaan uit een bezoek aan het concert van Normaal in 2019. Beiden zijn groot fan van de Achterhoekse band. Jan Amtink reageert, "Ik denk dat ik wel één van de oudste fans ben". Als vips werd het echtpaar ontvangen en rondgeleid. Het fotoboek begint met een artikel uit De Stentor over hun bezoek, gevolgd door vele foto's. "Dit zijn de burgemeester en de commissaris van de Koning", Jan Amtink wijst de twee aan die naast hem staan. De laatste foto in het boek is de taart die de Amtinks als dank voor de Normaal-dag op het gemeentehuis hebben laten bezorgen. Op de taart prijkt de tekst 'Bedankt dat alles zo goed was geregeld voor een onvergetelijke dag Normaal'. De burgemeester zien ze op hun trouwdag terug, want die komt op bezoek, net zoals bij hun 60-jarig huwelijksfeest.

Voorzichtig
Het echtpaar kreeg twee kinderen, Gerrit (64 jaar) en Joke (59). Die zorgden voor drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Samen met hun nazaten gaan ze in een restaurant eten. "Wij hebben de tafels al gereserveerd, maar het blijft vreemd dat wij als familie wel uit elkaar moeten gaan zitten. Toch zijn wij op onze leeftijd liever voorzichtig", zegt het echtpaar. Tijdens het zestigjarig huwelijksfeest hadden ze nog driehonderd personen te gast, en nu blijft de teller op vijftien steken. Eén ding is zeker, ze gaan er wel een mooie dag van maken. "Plaats ons artikel maar op de trouwdag", hoopt Jan Amtink aan het eind van het interview.