De eerste vier plekken in de librestrijd waren voor resp. Marcel Freriksen, Bertus Dinkelman, Jan van Loon en Ruud Lurvink (v.l.n.r.). Foto: Arjen Dieperink
De eerste vier plekken in de librestrijd waren voor resp. Marcel Freriksen, Bertus Dinkelman, Jan van Loon en Ruud Lurvink (v.l.n.r.). Foto: Arjen Dieperink

Marcel Freriksen wordt Lochems librekampioen

Open Zomer- kampioen- schap trok 54 deelnemers

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Afgelopen zaterdag vond bij zalencentrum Bousema de finale plaats van het Open Zomerkampioenschap libre bij zalencentrum Bousema in Lochem. Vierenvijftig deelnemers deden aan de competitie mee en de beste was Marcel Freriksen. Hij versloeg in een spannende eindstrijd Bertus Dinkelman.

De afsluiting van de titelstrijd trok veel belangstelling. Het begon met de strijd om de derde plek tussen Jan van Loon en Ruud Lurvink. Zij kregen eerst alle aandacht omdat met de finale, een paar meter verderop, nog even werd gewacht. "Ik verwacht niet dat de finale tussen Marcel Freriksen en Bertus Dinkelman lang zal duren. Zodra wij zien dat strijd voor de derde en vierde plek aardig op gang is, gaan wij beginnen", liet één van de organisatoren weten. De derde plek belandde uiteindelijk in handen van Jan van Loon.
Bij de eindstrijd mocht Marcel Freriksen afstoten voor zijn vijfentwintig caraboles. Zijn tegenstander Bertus Dinkelman van biljartvereniging De Groene Jager uit Barchem keek tegen een aantal van vijfenveertig aan. Freriksen begon uiterst geconcentreerd en maakte de ene na de andere carambole. Maar na tien punten begon zijn spel te stagneren: hij miste de als gemakkelijk bestempelde ballen. Dinkelman kon het stokje overnemen, biljartte gestaag door en passeerde het puntenaantal van Freriksen. Maar die kreeg weer controle en maakte als eerste zijn vastgestelde aantal punten.

Geen tijd
"Ik ben niet bij een biljartvereniging aangesloten", vertelt Freriksen. "Ik heb er ook helemaal geen tijd voor. Al mijn tijd gaat normaal gesproken in mijn bedrijf MF-Industrial Product zitten. De makkelijkste ballen zijn voor mij altijd de moeilijkste. Het komt eigenlijk door mijn buurman dat ik meespeel." Hij kijkt ondertussen naar zijn buurman Arjan Hemeltjen. Die zegt: "Eigenlijk komt het door de Berkelbode. Er stond in de laatste week van juli een oproep om je in te schrijven voor het Open Zomerkampioenschap libre. Dat leek ons wel leuk."

Bertus Dinkelman ontvangt inmiddels ook van de aanwezigen felicitaties voor zijn tweede plek. "Toen ik grote namen van deelnemende biljartspelers zag dacht ik: ik zal wel drie partijtjes spelen en dan is het uit. Maar uiteindelijk ben ik toch in de finale gekomen." Dinkelman is tevreden met zijn tweede plek. "Ik houd ervan om om het biljart heen te spelen, maar daar kreeg ik hier nauwelijks kans voor. Verder ken ik veel biljarters die niet bij een vereniging zijn aangesloten en enorm goed kunnen spelen. Dat bleek ook vanavond weer."

Omliggende kernen
Mede-organisator Ronny Hazewinkel bedankte de aanwezigen. "Het was een mooi kampioenschap. Gezellig en groot. Groter dan in 2019 en het jaar daarvoor. Fijn dat er biljartspelers uit Harfsen hebben meegedaan en uit de andere omliggende kernen. Bertus heeft bijzondere caramboles laten zien, te bizar voor woorden." Daarna richtte Hazewinkel zich tot de kampioen Marcel Freriksen: "Dankzij de Berkelbode ben je hier gekomen. En toen ik je bezig zag dacht ik: speelt daar een toekomstige driebander?" Vervolgens reikte hij de prijzen uit aan de eerste vier van het libre-kampioenschap en kondigde aan dat er volgend jaar opnieuw een Open Zomerkampioenschap libre wordt gehouden.