Gemeente Lochem nog naarstig op zoek naar nieuwe zorgpolis minima

Gemeente Lochem nog naarstig op zoek naar nieuwe zorgpolis minima

LOCHEM/GORSSEL - De gemeente Lochem is nog naarstig op zoek naar een alternatieve collectieve ziektekostenverzekering voor de minima. Vervanging is nodig nu Salland Zorgverzekeringen (SZ) op 1 januari definitief stopt met de zogeheten gemeentepolis. De kans bestaat dat het niet meer op tijd lukt om voor 2021 iets anders te regelen. Het college van B&W belooft dat de betrokken ongeveer 780 inwoners daar niet de volledige rekening voor gaan betalen.

Door Henri Bruntink

Zowel het CDA als de PvdA stelden schriftelijke vragen over de gevolgen van de verdwijnende gemeentepolis en het college heeft deze nu voorzien van de antwoorden. Daaruit blijkt dat SZ voet bij stuk houdt en zich niet heeft laten vermurwen tot een respijtjaar waardoor de gemeente meer tijd zou krijgen om een alternatief te zoeken.

Nee blijft nee
Het college heeft de verzekeraar onder meer aangeboden om de pakketten aan te passen of de financiële bijdrage vanuit de gemeente te verhogen. 'Het college heeft er alles aan gedaan om mee te bewegen en daarmee een respijtjaar te krijgen maar het ‘nee’ van Salland is een ‘nee’ gebleven', zo is te lezen. Het college schat in dat een overstap naar een andere verzekeraar niet meer tijdig te regelen is. Veel verzekeraars stoppen, net als SZ, met de gemeentepolissen. Mocht het toch nog lukken om een andere partij te vinden, dan kost het overzetten van alle verzekerden zoveel tijd en capaciteit dat 1 januari vermoedelijk niet haalbaar is, zo luidt de uitleg.

Extra kosten voorkomen
Op de vragen van CDA en PvdA over de gevolgen voor de minima schrijft het college dat het streeft naar beperking van de financiële gevolgen voor de betrokkenen. Als er sprake is van een 'tussenjaar' worden zij gecompenseerd via de bijzondere bijstand of via de regeling 'tegemoetkoming zorgkosten', De bijzondere bijstand is van toepassing op inwoners met een inkomen tot maximaal van 110% van het wettelijk sociaal minimum. Deze bijstand is bedoeld voor alle noodzakelijke extra kosten, dus ook medische kosten. Het college schrijft: 'De collectieve ziektekostenverzekering is voorliggend op de bijzondere bijstand. Bij het wegvallen van de collectieve ziektekostenverzekering komt de bijzondere bijstand dus automatisch in beeld.' De regeling ‘tegemoetkoming zorgkosten’ is voor inwoners met een inkomen tot maximaal 130% van het sociaal minimum en kent een maximale vergoeding van 240 euro per jaar.

Nieuw aanbod
Als het niet lukt om snel een andere verzekeraar te vinden die nog een collectieve polis aanbiedt, krijgen alle verzekerden een nieuw aanbod van Salland Zorgverzekering voor 2021. De voordelen van de gemeentepolis verdwijnen dan en de prijs gaat vrijwel zeker omhoog. Uiteraard hoeven verzekerden dat aanbod niet te accepteren. Van 12 november kan de overstap naar een andere verzekeraar worden gemaakt. Het opzeggen van de oude polis kan tot en met 31 december. Het kiezen van een nieuwe verzekering kan nog tot en met 31 januari.

Mocht de gemeentepolis helemaal ophouden te bestaan dan wil het college een aantal mogelijke scenario's voorleggen aan de gemeenteraad. Het CDA vroeg verder of de gemeente een collectieve verzekering voor de eigen ambtenaren heeft en of deze niet ook van toepassing kan worden gemaakt op de minima. Het college meldt dat zo'n verzekering inderdaad bestaat en dat het in theorie denkbaar is dat hierin ook inwoners kunnen worden ondergebracht. Probleem is dat deze verzekering niet door afzonderlijke gemeenten maar door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt afgesloten en uitonderhaneld.

Kamervragen
De kwestie van de verdwijnende gemeentepolissen is inmiddels ook in Den Haag doorgedrongen. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan minister Tamara van Ark van medische zorg. Uit het antwoord blijkt dat het Kabinet de gemeentepolis ziet als slechts één instrument om het leven voor de minima enigszins betaalbaar te houden. Het komt erop neer dat gemeenten via hun minimabeleid kunnen zorgen dat mensen niet in de problemen komen.

Onder het minimabeleid vallen onder meer vroeg-signalering van schulden, schuldsanering en het kwijtschelden van gemeentelijke heffingen. Verder is het bieden van keuzehulp, waardoor mensen de juiste ziektekostenpolis kiezen, een optie. Onder vroeg-signalering wordt onder meer verstaan dat gemeenten vanaf volgend jaar gegevens ontvangen van zorgverzekeraars, woningcorporaties en nutsbedrijven over beginnende betalingsachterstanden. Dit mag zonder toestemming van de betrokken inwoner.

Uitkomst voor de minima
Van Ark denkt dat verzekeraars de gemeentepolis onder meer vaarwel zeggen omdat zij vinden dat gemeenten kosten, die in het verleden uit de bijzondere bijstand werden betaald, nu via de zorgpolis probeert te dekken. Voor mensen met een laag inkomen is de collectieve verzekering vaak van groot belang omdat de dekking meestal goed is. Verder is ook het jaarlijkse eigen risico van 385 euro meeverzekerd. Dit moet voorkomen dat mensen zorg gaan mijden vanwege de kosten.